Sjedinjene Države su u srijedu pozvale na “usklađenu akciju” međunarodne zajednice kako bi se izvršio pritisak na  Sjevernu Koreju da odustane od svojih zabranjenih programa nuklearnog oružja i projektila i rekle kako rade na novim sankcijama.

Visoki vojni dužnosnici iz Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država održali su dugačke, usklađene tehničke prezentacije o programima oružja Sjeverne Koreje na konferenciji o razoružanju pod pokroviteljstvom UN-a.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood kasnije je rekao kako je sjednica u osnovi značila “globalnu osudu i zapravo optužnicu Sjeverne Koreje” zbog kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti o njezinim programima nuklearnog oružja i balističkih projektila.

“Vrijeme za rasprave je već odavno prošlo; ove su opasnosti jasne; i sada je vrijeme za usklađenu akciju”, rekao je on u uvodnom govoru na ovom ženevskom forumu.

“Cilj korištenja takvih sankcija je izvršiti pritisak na vladu Sjeverne Koreje da odustane od svojih zabranjenih programa i aktivnosti, ne da se kazni narod ili gospodarstvo Sjeverne Koreje ili drugih zemalja”, rekao je.

Međutim, nužno je da sve države u potpunosti provedu sankcije, dodao je.

Predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu kako “razgovori nisu odgovor” na spor sa Sjevernom Korejom mada je njegov ministar obrane brzo ustvrdio kako Sjedinjene Države još imaju diplomatskih  mogućnosti.

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Chol ponovio je da ta zemlja ima pravo na “samoobranu” i branio njezino najnovije ispaljivanje balističkog projektila koji je preletio preko Japana rekavši da je to bio odgovor na združene vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Japan je potaknuo Sjedinjene Države u srijedu da predlože nove sankcije UN-ova Vijeća sigurnosti Sjevernoj Koreji, za koje diplomati kažu da bi mogle ciljati na sjevernokorejske radnike koji rade u inozemstvu, opskrbu naftom i izvoz tekstila.

Wood je rekao novinarima kako se vode razgovori između svjetskih sila o tome koje bi daljnje sankcije mogle biti uvedene.

“Razmotrit ćemo cijeli niz različitih mjera kako bi se izvršio pritisak na Pyongyang i na tome ćemo raditi sa svojim saveznicima, drugim partnerima, s Kinom i Rusijom, kako bismo vidjeli što možemo još učiniti”, rekao je.

“Razmotrit ćemo i što možemo učiniti unilateralno”.

Woods je pozvao Kinu da izvrši pritisak na svojeg izoliranog saveznika kako bi “zaustavio ove provokacije”.

“Posebice Kina ima veoma jedinstven utjecaj na Sjever. Treba upotrijebiti taj utjecaj”, rekao je Wood.

Ju iz Sjeverne Koreje je rekao: “Bilo kakve sankcije ili pritisak na DPRK kako bi je se izoliralo će propasti. Želio bih završiti navodeći čuvenu izreku da ‘psi laju a karavana prolazi'”.

Komentiraj