Administracija američkog predsjednika Baracka Obame u petak je omogućila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da donese rezoluciju kojom se traži prekid izraelskog naseljavanja na spornim teritorijima, protiveći se time pritisku Izraela, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, te nekoliko američkih senatora koji su pozivali Washington da iskoristi svoj veto.

Rezoluciju su na glasanje pred petnaesteročlano Vijeće u petak stavili Novi Zeland, Malezija, Venezuela i Senegal dan nakon što ju je Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Donalda Trumpa koji su i pozvali SAD da stavi veto na rezoluciju.

Ona je prošla s 14 glasova za, popraćena pljeskom. To je prva rezolucija o Izraelu i Palestini koje je Vijeće prihvatilo u osam godina, a američka odluka o suzdržanosti je rijedak potez Washingtona koji inače štiti Izrael od takvog razvoja događaja.

Taj se čin tumači kao potez za kraj odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame koji ima zaoštren odnos s izraelskim predsjednikom Benjaminom Netanyahuom.

U rezoluciji se od Izraela traži da “odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem”, te se dodaje kako izgradnja naselja “nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

Za njezino usvajanje bilo je potrebno devet glasova za, te izostanak veta od strane SAD-a, Francuske, Rusije, Velike Britanije i Kine.

Američka veleposlanica u UN-u Samantha Power nakon izglasavanja rezolucije je istaknula kako nastavak naseljavanja “ozbiljno ugrožava izraelsku sigurnost”.

“SAD više od pet desetljeća privatno i javno šalje poruku da naseljavanje mora stati”, rekla je Power, dodavši kako se ne može istovremeno podržavati rješenje o “dvije države” i izraelsko naseljavanje.

Usvajanjem rezolucije se neće ništa znatno promijeniti između Palestine i Izraela na terenu, no ono nije samo simboličko. Rezolucija predstavlja službeno očitovanje međunarodnog neodobravanja izraelskog naseljavanja spornih teritorija, te bi mogla potaknuti daljnje palestinske poteze protiv Izraela na međunarodnim forumima.

“Ovo je dan pobjede za međunarodno pravo, za civiliziran jezik i pregovore, te totalno odbacivanje ekstremističkih snaga u Izraelu”, istaknuo je za Reuters glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

“Međunarodna zajednica je poručila narodu Izraela da put do sigurnosti i mira ne može biti kroz okupaciju… nego kroz mir, dovršetak okupacije i osnivanje palestinske države koja će živjeti uz Izrael po granicama iz 1967.”, dodao je Erekat.

Viši izraelski dužnosnik u četvrtak je rekao kako “ne postoji nikakvi izgledi” da će se izraelska vlada držati te mjere, a izraelski ministar energetike Yuval Steinitz je u petak nakon izglasavanja kazao kako je SAD napustio Izrael.

“Ovo nije rezolucija protiv naseljavanja, ovo je protuizraelska rezolucija, protiv židovskog naroda i države. SAD je večeras jednostavno napustio svog jedinog prijatelja na Bliskom istoku”, ocijenio je Steinitz.

Izraelska krajnja desnica i čelnici naseljenika ohrabreni su izborom Trumpa koji je za idućeg američkog veleposlanika u Izraelu odabrao čovjeka koji je prikupljao novac za nova naselja.

Odvjetnik David Friedman, novoizabrani veleposlanik, žestoko se protivi rješenju o “dvije države”, podržava jedinstven Jeruzalem, Baracka Obamu je prozivao antisemitom, te tvrdi da su američki židovi koji se protive izraelskoj okupaciji Zapadne obale gori od kapoa, nacističkih zatvorenika koji su radili kao zaštitari u koncentracijskim logorima, piše britanski The Guardian.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog parlamenta Paul Ryan priopćio je kako je izostanak američkog veta “apsolutno sramotan” i “udarac miru”, dok je njegov kolega iz republikanske stranke John McCain priopćio kako je taj potez učinio SAD “sudionikom u tom nečuvenom napadu”.

Komentiraj