SAD Sutkinja blokirala Trumpovu odluku o zabrani služenja vojske transrodnim osobama

pixabay

Savezna sutkinja u Washingtonu blokirala je Trumpovu odluku da transrodnim osobama zabrani služenje u oružanim snagama SAD-a, javlja HRT.

Trump je u kolovozu potpisao memorandum kojim ukida mjeru svoga prethodnika Baracka Obame koji je od lipnja 2016. dopustio transrodnim osobama da služe u vojsci.

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) podnijela je tužbu u Baltimoreu u ime šest transrodnih članova oružanih snaga, a Lambda Legal u Seattleu u ime tri transrodna klijenta od kojih se dvoje željelo pridružiti vojsci, a jedan je već služi.

Sutkinja Coleen Kollar-Kotelly izdala je nalog o obustavi provedbe memoranduma, koji još nije stupio na snagu, dok se ne riješi njihov slučaj.
Rekla je da će tužitelji vjerojatno uspjeti dokazati da je zabrana neustavna, jer razlozi administracije za njezino uvođenje nemaju uporišta u činjenicama.

Trump je u memorandumu naredio vojsci da ne prima transrodne novake, a ministarstvu obrane zabranio da plaća operacije promjene spola, osim u slučajevima gdje je ono već počelo. Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i uvjerljivu pobjedu i ne može se opterećivati golemim medicinskim troškovima i skretanjem pozornosti koje bi transrodne osobe u vojsci izazvale, rekao je Trump i zatražio dodatna istraživanja o tome potkopavaju li transrodne osobe vojnu djelotvornost i ubojitost, poremećuju koheziju jedinice ili porezna izdvajanja za vojsku.

Komentiraj