SAD srušio rekord najvišeg dnevnog broja zaraženih na svijetu, ali i rekord u broju hospitaliziranih

SAD je zabilježio 1,35 milijuna novozaraženih koronavirusom u ponedjeljak, prema Reutersovim podacima, što je najviši dnevni broj zaraženih u bilo kojoj zemlji na svijetu, dok širenje omikron varijante ne pokazuje znakove usporavanja.

Prijašnji rekord bio je 1,03 milijuna slučajeva u SAD-u 3. siječnja. Veliki broj zaraženih zabilježen je svaki ponedjeljak jer se vikendom ne bilježi broj zaraženih.

Sedmodnevni prosjek novih slučajeva utrostručio se u dva tjedna na više od 700.000 novozaraženih na dan.

Rekordan broj novih slučajeva zabilježen je isti dan kada je u zemlji broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 također dostigao dosad najvišu razinu, udvostručivši se u tri tjedna, prema Reutersovim podacima.

Više od 136.604 osobe hospitalizirane su zbog covida-19, premašivši rekord od 132.051 postavljen u siječnju prošle godine.

Iako je omikron varijanta potencijalno manje ozbiljna, zdravstveni dužnosnici upozorili su da bi veliki broj infekcija mogao opteretiti bolničke sustave, od kojih su neki već obustavili operacije jer se bore s povećanjem broja pacijenata i manjkom osoblja.

Porast broja zaraženih poremetio je rad škola koje se bore s nedostatkom osoblja, nastavnika i vozača autobusa.

Chicago je otkazao nastavu četvrti dan jer se okrug i nastavnici nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se nositi s povećanim brojem zaraženih.

New York City obustavio je tri linije podzemne željeznice jer je veliki broj radnika bolestan, prema Twitter računu podzemne željeznice. Planovi tvrtki da se radnici vrate u urede također su iskočili iz kolosijeka.

U prosjeku na dan je 1700 smrtnih slučajeva, što je porast u odnosu na oko 1400 posljednjih dana, ali unutar razine zabilježene ranije ove zime.

Komentiraj