SAD spreman razgovarati o miru na Bliskom istoku s Palestincima

EPA/ATEF SAFADI

Sjedinjene Države “spremne su razgovarati” o miru na Bliskom istoku s Palestincima, izjavila je u utorak američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jared Kushner, i američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt, koji rade na novom mirovnom planu, sjedili su iza Haley.

U svom obraćanju nakon rijetkog govora palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa u Vijeću sigurnosti, Haley nije iznijela detalje američkoga plana.

“Naši pregovarači sjede iza mene, spremni su za razgovore, ali mi vas nećemo naganjati. Gospodine predsjedniče, odluka je vaša”, kazala je ona Abbasu iako je on nije ostao poslušati.

Palestinci više ne smatraju Washington neutralnim pregovaračem i Abbas je u utorak pozvao na održavanje međunarodne konferencije o miru na Bliskom istoku kasnije ove godine.

Palestinci su gnjevni zbog američke odluke o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela u prosincu kao i odluke o rezanju sredstava UN-ovoj agenciji koja pomaže Palestincima – UNRWA-i.

“Danas je nemoguće da jedna zemlja sama riješi regionalni ili međunarodni sukob”, kazao je Abbas. “Važno je uspostaviti multilateralni međunarodni mehanizam koji bi proizašao iz međunarodne konferencije”.

Abbas, koji se odbio sastati s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegova posjeta regiji prošli mjesec, rekao je da ta konferencija treba uključivati Palestince, Izrael, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska) i Ujedinjene narode.

Izraelski stalni predstavnik u UN-u Danny Danon rekao je u Vijeću sigurnosti da je Abbas dio problema a ne rješenja te da su “jedini način da se krene naprijed izravni pregovori” između Izraela i Palestinaca.

Komentiraj