Sjedinjenje Države žele u subotu glasovanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se nametnule oštrije sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezinih pokusa s dva interkontinentalna balistička projektila u srpnju, rekli su u petak diplomati.

Sjedinjene Države će dostaviti nacrt rezolucije svih 15 članica vijeća u petak, nagovješćujući vjerojatni dogovor sa Kinom saveznicom Sjeverne Koreje o uvođenju novih sankcija, rekli su diplomati.

Rezolucija treba devet glasova te da nijedna od pet stalnih članica Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Britanije ili Francuske ne uloži veto kako bi rezolucija bila usvojena.

Sjedinjene Države i Kina zadnjih mjesec dana pregovaraju o nacrtu teksta. Obično dogovore sankcije Sjevernoj Koreji prije nego službeno u to upletu druge članice vijeća.

Sjedinjene Države neformalno informiraju Britaniju i Francusku o tim bilateralnim pregovorima a američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je kako je Kina dala nacrt rezolucije Rusiji te pregovara s njom.

Komentiraj

FOTO:EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.