Američke snage počele su smanjivati broj svojih vojnika u Iraku pošto su iračke vlasti proglasile pobjedu nad Islamskom državom, rekao je glasnogovornik iračke vlade u ponedjeljak.

Iračke snage uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a prošle godine zauzele su sva područja koja su pala pod kontrolu IS-a 2014. i 2015., uključujući Mosul na sjeveru zemlje, koji je militantima služio kao glavni grad.

“Američke snage počele su smanjivati broj vojnika nakon što je postignuta pobjeda nad Daeshom”, rekao je glasnogovornik za Reuters govoreći o IS-u.

“Koordinacija se nastavlja, kako  bi se održala (američka) pomoć iračkim snagama u skladu s njihovim zahtjevima”.

Pretpostavlja se da SAD ima oko 7000 vojnika u Iraku, premda Pentagon priznaje samo 5200. Vojnici su u najvećoj mjeri obučavali i savjetovali iračke snage.

Koalicija je rekla da će “fokus prebaciti s omogućavanja borbenih operacija na održanje vojnih postignuća” protiv snaga IS-a.

“Koalicija će prilagoditi svoje snage u savjetovanju sa svojim iračkim partnerima kako bi osigurala trajan poraz Daesha”, rekao je zapovjednik operacija koalicije brigadni general Jonathan Braga.

On je kazao da će, premda se struktura snaga mijenja, koalicija ostati i održavati sposobnost i prisutnost te nastaviti obučavati, savjetovati i opremati  iračke snage kako bi osigurala da se IS ponovno ne pojavi.

Američki dužnosnici su rekli da, premda je IS izgubio većinu teritorija koje je nekad kontrolirao u Iraku i Siriji, postoji zabrinutost da bi se preostali militanti mogli ponovno vratiti pobunjeničkim taktikama.

Komentiraj

PREKOEPA/MURTAJA LATEEF
Podijeli objavu
Prethodni članakStrinić od sljedeće sezone u Milanu?
Sljedeći članakPREMIERLIGA Chelsea ‘stradao’ od Watforda
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.