FaH

SAD SKEPTIČNE: Poziv Berlina na novi sporazum o kontroli naoružanja s Rusijom

Sjedinjene Države su priopćile u četvrtak da su skeptične prema pozivu Njemačke na postizanje novog sporazuma o kontroli naoružanja s Rusijom kako bi se izbjeglo povećanje napetosti u Europi, uzimajući u obzir činjenicu da je Moskva prekršila niz drugih sporazuma.

Washington radije zagovara nastavak dijaloga s Rusijom o većoj transparentnosti i u ovom trenutku je nepovjerljiv prema sklapanju novog sporazuma, pojasnio je američki izaslanik u OESS-u Daniel Baer.

“Usredotočeni smo na postojeće sporazume i pokušavamo ih staviti u funkciju na način na koji bi trebali funkcionirati te nastavljamo s angažmanom na nizu gorućih pitanja”, rekao je Baer.

“U kontekstu situacije u kojoj Rusija krši niz ranije postignutih sporazuma, treba biti oprezan glede ideje o sklapanju nekog novog sporazuma”, dodao je.

Njegove ocjene ne pomažu inicijativi koju je prošli tjedan objelodanio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, ovogodišnji rotirajući predsjednik OESS-a koji zagovara novi sporazum s Moskvom o kontroli oružja. Njemački prijedlog podupire i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Steinmeier tvrdi da bi novi sporazum ponudio više transparentnosti i izgradnju povjerenja nakon što je Rusija aneksijom Krima prekršila načela  mira.

Komentiraj