SAD se u Washingtonu oprašta od Johna McCaina

EPA/KEN CEDENO

Sjedinjene Države organiziraju u subotu u katedrali u Washingtonu nacionalni ispraćaj Johna McCaina, “američkog junaka”, nakon sedmodnevnog odavanja počasti na kojemu je bio zapažen izostanak predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama i njegov prethodnik George W. Bush govorit će na ispraćaju bivšem republikanskom senatoru i ratnom zarobljeniku u Vijetnamu poznatom po svom nekonformizmu i sposobnosti da ruši političke predrasude.

Raspored odavanja počasti tijekom sedam dana isplanirao je sam John McCain.

Umro je 25. kolovoza u 81. godini, u svojoj državi Arizoni, nakon jednogodišnje borbe s tumorom mozga. Prije smrti je rekao da ne želi da mu na ispraćaj dođu Trump i Sarah Palin, njegova potpredsjednička kandidatkinja na izgubljenim izborima 2008. za koju je u posljednjem svesku svojih memoara rekao da žali što ju je izabrao.

John McCain je u očima svojih prijatelja, republikanaca i demokrata, bio simbol političke tradicije potpuno drukčije od Trumpove. “Američki junak”, sin i unuk admirala, bio je zarobljen i mučen u Vijetnamskom ratu a zatim je počeo 35-godišnju karijeru u Kongresu.

“Unatoč našim razlikama, zajednička nam je vjernost nečem višem, idealima za koje su se borili i žrtvovali čitavi naraštaji Amerikanaca i useljenika”, rekao je o njemu Barack Obama koji će u subotu govoriti na ispraćaju.

Donald Trump u subotu neće doći u katedralu glavnog grada. Poslat će onamo svoje najbliže suradnike, generala Johna Kellyja, ministra obrane Jima Mattisa i svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Bivši državni tajnik Henry Kissinger (94) i McCainovi kolege u parlamentu trebaju također govoriti na toj svečanosti koja počinje u 16,00 sati po srednjoeuropskom vremenu u katedrali u Washingtonu, sjedištu biskupije i jednoj od najvećih vjerskih zdanja u zemlji.

U američkom Kongresu od sina se oprostila i 106-godišnja Roberta McCain

Američki Kongres u petak je odao počast senatoru McCainu, sjećajući ga se kao ustrajnog borca za svoje ideale, koji nikad nije izgubio smisao za humor i sposobnost nadahnjivanja drugih.

Među 10.000 ljudi koji su u Kongresu odali počast McCainu bila je i njegova 106-godišnja majka Roberta McCain koja se, u kolicima, među prvima u petak na Capitolu poklonila pred sinovim odrom, jednako snažna kao kada je prije pedeset godina doznala da je zrakoplov s njezinim “Johnnyjem” srušen u Vijetnamu i kada je prvi put mislila da ga je izgubila.

Dulje vrijeme se zadržala pred odrom gledajući lijes s američkom zastavom i držeći za ruku unuku Meghan McCain (33) koja je bila u suzama. Pred lijesom se prekrižila naklonivši glavu.

Obred u katedrali u subotu bit će posljednji javni oproštaj od Johna McCaina koji će biti pokopan u nedjelju u Annapolisu, nedaleko od Washingtona, u prisutnosti članova obitelji i prijatelja.

Komentiraj