EPA/JOHN TAGGART

SAD se sjeća žrtava 15 godina nakon terorističkih napada 11. rujna

Amerikanci u nedjelju komemoriraju 15. godišnjicu terorističkih napada iz 2001. čitajući imena poginulih, zvoneći crkvena zvona, te odajući počast svijetlima na mjestu gdje su se srušili “blizanci” World Trade Centra (WTC).

Imena 2983 žrtava polagano čita njihova rodbina uz pratnju glazbe na ceremoniji u memorijalnom centru napada 11. rujna u donjem Manhattanu, gdje je održano šest minuta šutnje.

Četiri od njih simboliziraju točna vremena kad su četiri oteta zrakoplova udarila u Svjetskog trgovačkog centra (WTC), Pentagon u blizini Washingtona, te na polje u Pennsylvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj WTC-a.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca. U terorističkom napadu tada je poginulo više od 340 vatrogasaca i 60 policajaca, a velik dio njih je stradao trčeći stepenicama u nadi da će spasiti žrtve zarobljene na višim katovima zgrada.

U ovotjednom obraćanju na radiju američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je to bio jedan od najmračnijih dana u povijesti nacije, ali da je istaknuo temeljne vrijednosti i otpor koji definira američki narod. Bio je to najveći napad na američko kopno nakon bombardiranja Pearl Harbora iz 1941.

“Mi smo i dalje SAD heroja koje trče u smjeru nepravde, običnih ljudi koji su spriječili otmičare, obitelji koje su svoju bol pretvorile u nadu”, rekao je Obama.

“Mi smo i dalje SAD koje brinu jedne za druge, povezane našim zajedničkim vjerovanjem da smo zaštitnici našeg brata, zaštitnici naše sestre”, zaključio je Obama.

Na ceremoniji u New Yorku neće govoriti dužnosnici, poštujući tradiciju koja je započela 2012. Kad padne noć će reflektori stvoriti dvije velike zrake svjetlosti uperene prema noćnom nebu koje simboliziraju pale tornjeve.

U terorističkom napadu 11. rujna poginulo je 19 otmičara, a odgovornost je preuzeo Osama Bin Laden i al Qaeda, što je bio direktan povod SAD-u da započne rat protiv terorizma invazijom na Afganistan, te neizravan za Irak.

Komentiraj