hina

SAD “Sankcije Dodiku i RS-u se ne ukidaju”

Politika SAD prema Bosni i Hercegovini pod administracijom Donalda Trumpa ostaje na tragu one koja je vođena u proteklim desetljećima i to znači snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje uključujući spremnost na odlučno reagiranje ukoliko to netko pokuša ugroziti, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan.

Sullivan je najviši dužnosnik u izvršnoj vlasti SAD koji je boravio u BiH otkako je Trump postao američkim predsjednikom a u Sarajevu se sastao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima te s predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica.

Sullivan je po završetku tih razgovora kazao kako SAD nastavlja podupirati stabilnost BiH na temeljima Daytonskog sporazuma ali istodobno i snažno zagovara nastavak euroatantskih integracija te zemlje a posebice njen put ka punopravnom članstvu u NATO-u.

“SAD energično podupire odluku vlasti u BiH da nastave put ka članstvu u NATO-u”, kazao je Sullivan šaljući jasnu poruku Washingtona oko pitanja koje postalo kamenom spoticanja u BiH jer se vlasti Republike Srpske podjednako energično protive pridruživanju BiH Sjevernoatlantskom savezu.

U tom je posebice glasan sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je čak najavio uvođenje promjena u entitetski kazneni zakon kako bi se propisala kazna do tri godine zatvora za svakoga onoga tko postupa protivno odlukama entitetskog parlamenta a to konkretno znači i protivno njegovoj rezoluciji o “vojnoj neutralnosti”.

Sullivanovo je tumačenje kako unutar vlasti u BiH zapravo nema podjele oko toga da je članstvo u NATO-u vanjskopolitički cilj BiH jer je to zapisano u važećem Zakonu o obrani iz 2006. godine i u odgovarajućim dokumentima Predsjedništva BiH.

“Naš je izravni interes članstvo BiH u NATO-u”, kazao je američki diplomat istaknuvši kako je to samo potpora odlukama koje su donijele same vlasti BiH i u čije se poslove druge države ne bi smjele miješati.

Sullivan je oštro osudio i sva zagovaranja uspostave trećeg entiteta u BiH kao i “zagovaranje secesije” ponovo aludirajući na Dodika.

Kazao je kako su politčari ti koji pokušavaju nametnuti podjele među etničkim skupinama u BiH a to čine samo kako bi se održali na vlasti.

Sam Dodik koji je od početka 2017. godine pod sankcijama američke administracije te mu je zabranjeno putovanje u SAD i zamrznuta imovina bio je na sastanku sa Sulivanom no zamjenik američkog državnog tajnika je pojasnio kako je ta činjenica rezultat poštovanja SAD prema instituciji Predsjedništva BiH.

“Što se tiče Dodika, za njega nema promjena i on ostaje pod sankcijama”, kazao je Sullivan upozorivši kako bi te kaznene mjere mogle biti korištene i ubuduće protiv osoba koje djeluju na štetu BiH.

Poručio je kako će SAD “uvijek odlučno reagirati na svaki pokušaj ugrožavanja stabilnosti BiH”.

Komentiraj