SAD šalje Ukrajini tenkove. Biden je pridružio 31 Abrams Scholtzovim Leopardima

Američki predsjednik Joe Biden upravo je prilikom obraćanja javnosti rekao da će SAD poslati 31 napredan tenk tipa Abrams Ukrajini. Svoje obraćanje započeo je odavanje počasti Ukrajini, koja se, kako je rekao, proteklih 11 mjeseci “suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom”.

“Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk tipa Abrams Ukrajini, što je ekvivalent jednog ukrajinskog bataljuna. Ministar obrane Lloyd Austin preporučio mi je ovaj korak jer će ti tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve”, rekao je Biden.

“Abramsi su najbolji tenkovi na svijetu, ali su u isto vrijeme izuzetno kompleksni za korištenje i održavanje. Zbog toga ćemo Ukrajini dati i sve dijelove i opremu potrebnu za održavanje tih tenkova na bojišnici”, rekao je Biden, dodavši kako će “trebati vremena” za isporuku tenkova, ali će SAD “osigurati da ukrajinske snage budu potpuno spremne za korištenje Abramsa”.

Biden je ustvrdio da je slanje Abramsa pomoć Ukrajini pri obrani i zaštiti svog teritorija. “Ne radi se o ofenzivnoj  prijetnji Rusiji. Da se ruske snage vrate u Rusiju, rat bi završio u jednom danu”, rekao je Biden dodavši kako “saveznici neće dozvoliti nijednoj zemlji da silom krade teritorij svojih susjeda”.

“U svakom trenutku ovog užasnog rata američki narod je snažno podržavao Ukrajinu”, rekao je biden, dodavši da je jutros održao telefonske razgovore s liderima Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Zapada i Italije.

“Čvrsto smo ujedinjeni”, rekao je Biden.

Biden: “Hvala Scholzu na odluci o slanju Leoparda”

Biden je prilikom obraćanja javnosti rekao da je zahvalan njemačkom kancelaru Olafu Scholzu koji je “preuzeo odgovornost” odlukom o slanju tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini, dodavši da je pokazao “odlučnost i vodstvo” kako bi podržao Ukrajinu.

“Scholz je ne samo blizak prijatelj, nego snažan glas za jedinstvo”, rekao je Biden, pa dodao kako zahvaljuje svim liderima koji su sudjelovali na prošlotjednom sastanku u bazi Ramstein američkog ratnog zrakoplovstva u Njemačkoj, javlja CNN.

Biden: Njemačka me “nije prisilila da se predomislim” o slanju američkih tenkova Abrams u Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Njemačka nije vršila pritisak na njega da objavi slanje tenkova Abrams u Ukrajinu.
“Njemačka me nije prisilila da se predomislim. Htjeli smo biti sigurni da smo svi zajedno”, rekao je nakon što je iz Bijele kuće dao primjedbe o potpori Ukrajini. ”

Ovo se događa nakon što je Njemačka u srijedu prekinula diplomatski zastoj sa SAD-om objavivši da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu.

Ranije se činilo da su dvije zemlje u zastoju jer su njemački dužnosnici nagovijestili da će Berlin poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu samo ako SAD pošalje tenkove M-1 Abrams.

U svom obraćanju u srijedu, Biden je također rekao: “Njemačka je stvarno pojačala svoju odlučnost. Kancelarka je bila snažan, snažan glas za jedinstvo.”

Ranije jutros, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je parlamentu da su američko-njemački odnosi jači nego što su bili dugo vremena

Biden: Američka podrška Ukrajini “nije ofenzivna prijetnja” Rusiji

Predsjednik Joe Biden rekao je da potpora Sjedinjenih Država Ukrajini “nije ofenzivna prijetnja” Rusiji dok je najavio da će SAD poslati 31 tenk u Ukrajinu.

Biden je rekao da je ova američka podrška usmjerena na pomoć Ukrajini u “obrani njezinog suvereniteta”.

“O tome se radi. Pomaganje Ukrajini u obrani i zaštiti ukrajinske zemlje. To nije ofenzivna prijetnja Rusiji. Ne postoji ofenzivna prijetnja”, rekao je Biden,

Predsjednik je dodao kako misli da bi se ruske trupe trebale vratiti “gdje pripadaju” u Rusiju.

“Ovaj rat bi danas bio gotov. To je ono što svi želimo, kraj ovog rata”, rekao je Biden.

Ruski ambasador u SAD-u prije odluke o slanju tenkova: Slanje Abramsa bila bi očita provokacija

Prije objave predsjednika Bidena ruski ambasador u SAD-u Anatolij Abramov komentirao je najavljenu odluku SAD-a o slanju modernih tenkova M1 Abrams Ukrajini poručivši da bi se radilo o “očitoj provokaciji usmjerenoj prema Ruskoj Federaciji”.

“Ako SAD odluče poslati tenkove, tada pravdanje takvog poteza argumentima o “obrambenim oružjima” definitivno neće funkcionirati”, objavio je Antonov na svom Telegram kanalu, pa dodao: “Očito je da Washington namjerava nanijeti Rusiji strateški poraz”.

Dodao je kako će bilo koji američki tenkovi poslani Ukrajini “biti uništeni kao i sva ostala vojna oprema NATO-a”.

 

 

Komentiraj