EPA/RAINER JENSEN

SAD šalje u Siriju još 200 vojnika

Američki ministar obrane Ashton Carter najavio je u subotu da će njegova zemlja uskoro poslati u Siriju još dvjesto vojnika koji će tamošnjim snagama pomoći da grad Raku, na sjeveru Sirije, oslobode od džihadističke skupine Islamske države (IS).

“Sjedinjene Države će poslati u Siriju još dvjestotinjak vojnika, pripadnika specijalnih snaga, instruktore, savjetnike i stručnjake za eksploziv”, rekao je šef Pentagona u govoru koji je održao na forumu za regionalnu sigurnost u Manami, u Bahreinu.

Ti će se vojnici priključiti skupini od tristotinjak američkih specijalaca koji su u Siriju poslani kako bi savjetovali arapsko-kurdsku koaliciju Sirijske demokratske snage (FDS) koje vode ofenzivu za oslobađanje Rake iz ruku IS-a.

Američki vojnici na kopnu usto navode zračne udare međunarodne koalicije na čelu s SAD-om na IS.

Arapsko-kurdska koalicija je izvijestila da je završila prvu fazu operacije i da je na 25 km od Rake.

Uz ofenzivu na Raku u Siriji, SAD pomaže iračkim snagama koje vode bitku za Mosul, na sjeveru Iraka.

“To je teška zadaća za koju treba vremena, ali siguran sam da su IS-ovi dani u Mosulu odbrojani”, komentirao je Carter.

Odgovarajući na pitanje “kakva je budućnost IS-a ako padnu ta dva grada koja kontrolira”, američki ministar je rekao: “Moramo biti spremni na sve”. Stručnjaci ocjenjuju da bi ekstremistička skupina mogla posegnuti za ratnom taktikom koja uključuje samoubojičke napade i munjevite napade kako bi produljila nestabilnost.

Carter je doputovao iz Afganistana i ovo mu je zadnje putovanje prije nego preda dužnost svom nasljedniku, umirovljenom generalu Jamesu Mattisu.

Komentiraj