SAD: Prodavači oružja morat će imati licencu i provjeravati kupce

faH

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame objavila je u ponedjeljak nove smjernice kojima se uvode dodatne provjere za potencijalne kupce oružja, te dozvole za trgovce oružjem koji su dosad bili izuzeti od zakonske regulative, prenose agencije.

Obama, koji se posljednjih tjedana i mjeseci više puta zauzeo za bolju kontrolu oružja u SAD-u, smatra da smjernice nisu u suprotnosti s drugim amandmanom američkog Ustava koji Amerikancima jamči pravo nošenja oružja. Obamina administracija smatra da može propisati nove smjernice i bez odobrenja Kongresa, koji se protivi bilo kakvim novim kontrolama.

Kako navode američki dužnosnici, prema novim smjernicama svi trgovci koji prodaju oružje morat će dobiti posebne dozvole i morat će provoditi provjere kupaca. Dosad su mali trgovci mogli bez posebne dozvole prodavati oružje na sajmovima i preko interneta, prenosi Reuters.

Glavna državna odvjetnica Loretta Lynch nije mogla procijeniti broj prodavača oružja ili kupaca koji će biti pogođeni novim smjernicama Zavoda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv (ATF).

FBI namjerava broj zaposlenika koji rade na provjerama povećati za 50 posto zapošljavanjem 230 novih namještenika, rekla je Lynch. Obama će također predložiti zapošljavanje 200 novih agenata i istražitelja u ATF-u.

Zadnjih mjeseci Obama je tražio od savjetnika da ispitaju nove načine kako može iskoristiti svoje izvršne ovlasti da bez pristanka Kongresa jednostrano pooštri propise o oružju, osobito nakon masovnih ubojstava koja su izazvala ogorčenost širom zemlje.

Obraćajući se novinarima prije nego što su mjere predstavljene, Obama je rekao da su one u skladu s drugim amandmanom koji jamči pravo na nošenje oružja.

Vatreno oružje je važno pitanje u američkoj politici. Pravo na nošenje oružja štiti američki ustav i Washington se boji i poštuje Nacionalnu udrugu za vatreno oružje, vodeću američku skupinu za pravo na oružje, zbog njezine sposobnosti da mobilizira vlasnike oružja. Kongres nije odobrio bilo kakav važniji zakon o nadzoru oružja od 1990-tih.

Komentiraj