EPA/ECPAD

SAD priznao napad u Siriji, ali tvrde da meta nije bila džamija

Američka je vojska u petak demantirala navode iz Sirije da su u jučerašnjem zračnom napadu ubili 42 osobe u džamiji u selu al-Jena, već da su cilj napada bili militanti al-Qaede, koji su u napadu i ubijeni, javlja CNN.

Lokalno mediji i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavili su kako je u zračnom napadu na selo al-Jena pogođena džamija u kojoj su ljudi bili na poslijepodnevnoj molitvi. Prema njihovim podacima, ubijene su 42 osobe, a ozlijeđeno je više od 100 ljudi. Vijest da je pogođena džamija potvrdile su i ‘Bijele kacige’, sirijska civilna obrana.

Američki vojni dužnosnici potvrdili su kako su u tom području izveli zračni napad, ali tvrde da su pogodili zgradu u kojoj se navodno odvijao sastanak militanata al-Qaede. U napadu je, dodaju, ubijeno nekoliko ‘terorista’. Njihova izvješća govore da je uništeno pola zgrade, te tvrde da se ne radi o džamiji. “U blizini je pogođena džamija, ali posljednje satelitske snimke pokazuju da je ta zgrada još uvijek stajala”, dodao je vojni dužnosnik.

Američka vojska najavila je istragu zbog optužbi da su stradali civili.

Komentiraj