Sjedinjene Države pozvale su u petak Kinu da zaustavi militarizaciju spornoga Južnoga kineskog mora izazvavši kritike Pekinga zbog slanja američkih ratnih brodova i zrakoplova blizu otoka na koje Kina polaže pravo.

Za vrijeme pregovora na visokoj razini u Washingtonu dvije strane očitovale su se u pogledu mnogih svojih geopolitičkih razlika, uključujući trgovinski spor, slobodu plovidbe u azijsko-pacifičkoj regiji, Tajvan, kinesku represiju muslimanske manjine.

Viši kineski dužnosnici također su tijekom susreta iskoristili mogućnost da upozore da bi trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava završio nanošenjem štete objema stranama te pozvali da ostanu otvoreni komunikacijski kanali za rješavanje pitanja koja su uzdrmala svjetska financijska tržišta.

Izgleda kako je svrha pregovora kontrola štete u odnosima koji su se pogoršali proteklih mjeseci i otvaranje puta za susret između američkoga predsjednika Donalda Trumpa i kineskoga predsjednika Xija Jinpinga i summita skupine 20 u Argentini potkraj studenoga, navodi Reuters.

Premda su odnosi SAD-a i Kine opterećeni teškim izazovima “suradnja ostaje temeljna u mnogim pitanjima”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare navodeći napore da se Sjevernu Koreju uvjeri u to da odustane od svojeg nuklearnog programa.

Na sastancima su razgovarali s američke strane Pompeo i ministar obrane Jim Mattis, a s kineske član politbiroa Yang Jiechi te ministar obrane Wei Fenghe.

Prvotno je bilo predviđeno da se godišnji američko-kineski diplomatski i sigurnosni sastanak održi prošli mjesec u Pekingu no otkazan je u jeku sve većih napetosti.

Pompeo je kritizirao neprekidnu izgradnju vojnih pogona na umjetnom otoku i grebenima u Južnome kineskom moru gdje Kina inzistira da ima suverenitet unatoč suprotnim tvrdnjama manjih susjednih zemalja.

“Trajno smo zabrinuti zbog kineskih aktivnosti i militarizacije u Južnome kineskom moru”, rekao je Pompeo nakon razgovora.

“Provodimo pritisak na Kinu da se drži svojih obveza u tom prostoru”, naglasio je.

Yang je rekao da je Kina predana tome da surađuje sa SAD-om na “nesukobljavanju” no poziva SAD da prestane slati ratne brodove i zrakoplove blizu otoka na koje Kina polaže pravo.

Washington ustraje na tome da djeluje u skladu s međunarodnim zakonima da sačuva svoj pristup Južnome kineskom moru.

Za razliku od Pompea, koji je u javnim komentarima malo govorio o trgovinskim odnosima, Yang je kazao kako se nada da će dvije strane u pogledu trgovine “uskoro” naći međusobno prihvatljivo rješenje.

Komentiraj