SAD prijeti Iranu novim sankcijama

epa

SAD je u srijedu zaprijetio Iranu novim sankcijama i upozorio Europu da ne posluje s Teheranom putem sustava “nedolarske” trgovine kako bi se zaobišle američke sankcije.

Iranska vlada je ranije u srijedu objavila da smanjuje ograničenja svog nuklearnog programa, što još uvijek ne predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma iz 2015. sklopljenog sa svjetskim silama, no prijeti dodatnim akcijama ukoliko ostale zemlje propuste zaštititi Teheran od sankcija.

Odluka Teherana o neizvršenju dijela svojih obveza iz nuklearnog sporazuma “nije ništa drugo već ucjena Europe nuklearnim pitanjem”, ocijenio je Tim Morrison, posebni pomoćnik američkog predsjednika i voditelj odjela za pitanje oružja za masovno uništenje, navodi agencija Reuters.

“Sada je vrijeme za zajednicu nacija da oštro osudi iransko postupanje vezano uz nuklearni program i poveća pritisak na režim u Teheranu da udovolji američkim zahtjevima”, kazao je Morrison.

“Uskoro možete očekivati nove sankcije”, poručio je.

Također je jasno dao do znanja da će SAD vrlo brzo reagirati u slučaju da neke europske zemlje pokušaju potkopati sankcije i pritisak Washingtona na Iran. Savjetovao im je da ne posežu za tzv. posebnim mehanizmom kako bi “nedolarskom” trgovinom zaobišle američke sankcije.

“Ako ste bankar, ulagač, osiguravatelj ili vodite neki drugi posao u Europi, tada morate znati da bi posezanje za posebnim mehanizmom bila vrlo loša poslovna odluka”, poručio je Morrison.

Posebni američki izaslanik Brian Hook je istovrememo izjavio da američke sankcije Iranu već daju “pozitivan rezultat”, javlja agencija dpa.

Potvrdio je da Iran do sada nije ništa učinio što bi predstavljalo kršenje sporazuma iz 2015., koji nije pravno obvezujući, a iz kojeg je SAD izašao prošle godine.

Prema njegovim riječima, SAD sada bolje može spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje. Također je ocijenio da Iran obnovom dijela svog nuklearnog programa “prkosi međunarodnim normama i pokušava svijet držati za taoca”.

“Moraju se početi ponašati kao normalna nacija”, rekao je Hook.

Također je poručio da bi se na svaki napad Irana na američke snage na Bliskom istoku odgovorilo silom.

Predloženi mehanizam ključnih članica EU-a, poput Njemačke i Francuske, predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije, no u veljači je iranski ministar vanjskih poslova kazao da uvođenje tog mehanizma za Iran nije prihvatljiva.

Komentiraj