EPA

SAD prijeti dodatnim sankcijama ako Maduro provede svoj plan

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je u srijedu da drži sve mogućnosti oko Venezuele na stolu, uključujući i sankcije nad njezinim naftnim sektorom ako predsjednik Nicolas Maduro provede najavljene planove o formiranju ustavotvorne skupštine čiji bi članovi trebali biti izabrani u nedjelju.

“Svi koji budu izabrani u novu ustavotvornu skupštinu trebaju znati da ih njihova uloga u potkopavanju demokratskog procesa i institucija u Venezueli može dovesti na metu potencijalnih američkih sankcija”, objavio je ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju, u kojem je objavljeno da je SAD uveo sankcije protiv 13 sadašnjih i bivših venecuelskih dužnosnika vlade, vojske i državne naftne tvrtke PDVSA.

“Kao što pokazuju naše sankcije, SAD stoji uz venecuelski narod u njihovom nastojanju da se njihova zemlja obnovi kao puna i prosperitetna demokracija”, priopćeno je iz ministarstva.

“Sve opcije se pažljivo proučavaju i analiziraju”, priopćio je ranije američki dužnosnik koji je kazao da će, ako Maduro provede svoje planove o nedjeljnom izboru, uslijediti “snažan i brz ekonomski odgovor” Sjedinjenih Država.

 

Nova Madurova skupština imala bi ovlasti za promjenu ustava i praktički bi time zaobišla postojeći parlament u kojem većinu ima oporba. Maduro tvrdi da je to tijelo potrebno kako bi se vratio mir u Venezuelu nakon četiri mjeseca nasilnih sukoba između vlasti i oporbe u kojima je dosad poginulo više od stotinu ljudi.

Komentiraj