epa

SAD poziva na siguran povratak Rohindža u Mjanmar

Mjanmar mora stvoriti okruženje pogodno za siguran povratak stotina tisuća Rohindža muslimana koji su prešli u Bangladeš u bijegu od mjanmarske vojske, rekao je u subotu visoki američki dužnosnik.

“Oni (Mjanmar) su odgovorni za pokretanje tog procesa i jamčenje sigurnog i zaštićenog prostora da se ljudi dobrovoljno vrate”, rekao je u subotu novinarima u Daki Simon Henshaw, vršitej dužnosti pomoćnika američkog državnog tajnika za pitanje migracija.

Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohindža kako bi se spasili od ofenzive mjanmarske vojske protiv muslimanskih pobunjenika koji su 25. kolovoza izveli napade na niz policijskih postaja i vojnih baza.

Kako bi se upoznao sa stanjem na terenu, Henshaw je u petak posjetio okrug Cox’s Bazar na jugoistoku Bangladeša gdje i dalje traje priljev Rohindža.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tvrdi da je do petka navečer granicu prešlo 4 tisuće izbjeglica u 48 sati.

Traumatizirani, gladni i u strahu za svoje živote, izbjeglice kampiraju na otvorenom na ničijoj zemlji između dviju država, priopćio je IOM.

Američki dužnosnik je situaciju opisao kao složenu, te je naglasio nužnost istrage navoda o zločinima u mjanmarskoj pokrajini Rakhine.

Mjanmarsku je vlast pozvao da medijima i međunarodnim organizacijama dopusti pristup u tu saveznu državu koja je epicentar krize.

Sjedinjene Države su za krizu oko Rohindža izdvojile 32 milijuna dolara pomoći.

Komentiraj