SAD postavio lansere dalekometnih raketa na jugu Sirije

(Photo by Scott Olson/Getty Images

Američka vojska prebacila je novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Jordana u američku bazu Tanf u Siriji, blizu granice s Irakom i Jordanom, pojačavajući svoju prisutnost u regiji, objavila su u srijedu dva obavještajna izvora.

Sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih tjedana, u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema Tanfu.

Washington je lansere dopremio na tursku granicu radi napada na položaje Islamske države. Nekoliko ih je puta upotrijebio s jordanske granice protiv militanata koji su se utvrdili u pustinji na jugoistoku Sirije.

Džihadisti su se pod jakim pritiskom u posljednja tri mjeseca povukli iz pustinje. Sada se pobunjenici koje podupire SAD bore protiv sirijske vojske i proiranskih milicija koji pokušavaju ponovno zauzeti područje od IS-a.

Tanf se nalazi blizu iračko-sirijskog graničnog prijelaza na glavnoj autocesti koja povezuje Bagdad i Damask.

Pobunjenici su bazu prošle godine preoteli IS-u kako bi spriječili Iran da je koristi za dopremu oružja sirijskoj vojsci.

Komentiraj