SAD poslao u Irak topništvo i dvjestotinjak marinaca

Pixabay

Američka vojska je u ponedjeljak potvrdila da je na sjeveru Iraka postavila topnički položaj s dvjestotinjak marinaca, potičući nagađanja o većem sudjelovanju njezinih snaga u borbama sa skupinom Islamskom državom (IS).

Premda američki zrakoplovi gotovo svakodnevno bombardiraju džihadističke položaje, oko 3900 američkih vojnika u toj zemlji uglavnom se bave obukom iračke vojske i konzultacijama.

Oni nisu izravno uključeni u borbu, osim specijalnih snaga koje izvode zračne napade.

No u ponedjeljak je vojni glasnogovornik priznao da su “prije dva tjedna” postavili položaj “s četiri topa” i s dvjestotinjak marinaca u bazi blizu Mahmoura, na sjeveru Iraka.

Položaj je postavljen kako bi osiguravao “zaštitu” tisuća iračkih vojnika i stotinjak američkih vojnih savjetnika smještenih u blizini kako bi pripremili ofenzivu na Mosul, rekao je u ponedjeljak videovezom iz Bagdada pukovnik Steve Warren, glasnogovornik američke vojske.

“Ovo je prvi put” da Sjedinjene Države osnivaju 100 posto američku bazu koja nije smještena u iračkoj bazi, nego pokraj nje, nekoliko stotina metara dalje”, rekao je.

Postrojba marinaca i američki vojni savjetnici koji pomažu iračkoj 15. diviziji tek su dvadesetak kilometara udaljeni od bojišnice, dodao je pukovnik Warren.

Glasnogovornik nije htio reći sudjeluju li četiri topa (maksimalnog dometa 30 km) i marinci u ofenzivi na Mosul, ali nije potpuno isključio tu mogućnost.

“Neću odavati naše pokrete” neprijatelju, rekao je.

Komentiraj