EPA/RITCHIE B. TONGO

SAD “pokazuje mišiće” u Južnome kineskom moru

Razarač američke ratne mornarice izveo je “operaciju slobodne plovidbe” u četvrtak te se približio na 11 nautičkih milja od umjetnog otoka koji je Kina izgradila u Južnome kineskom moru, rekli su američki dužnosnici.

Operacija je izvedena nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa tražila kinesku suradnju u rješavanju pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje i mogla bi otežati napore u osiguranju zajedničkog stajališta.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je razarač USS John S. McCain plovio blizu grebena Mischief otočja Spratly, između otočića i grebena. Zbog tog područja Kina je u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama.

To je treća “operacija slobodne plovidbe” izvedena tijekom Trumpova mandata.

Operacija je najnoviji pokušaj suprotstavljanja onome što Washington vidi kao pokušaj Kine da ograniči plovidbu u strateškim vodama a događa se u vrijeme kad Trump od Kine očekuje suradnju u rješavanju problema Sjeverne Koreje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da ta američka operacija predstavlja kršenje međunarodnih i kineskih zakona te da ozbiljno ugrožava kineski suverenitet i sigurnost.

“Kina je ovime vrlo nezadovoljna i pokrenut će to pitanje s američkom stranom”, navodi ministarstvo u izjavi.

SAD je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i postavljanje vojne infrastrukture u more te je zabrinut time da bi oni mogli ugroziti slobodnu plovidbu.

Trumpova administracija najavila je da će izvesti još veće operacije u Južnome kineskom moru.

Komentiraj