EPA/SHAWN THEW

SAD Podignuta optužnica protiv sedmorice iranskih državljana – hakirali gotovo 50 kompanija

Sjedinjene Američke Države podignule su optužnicu protiv sedmorice Iranaca koji su navodno hakirali gotovo 50 financijskih tvrtki i njujoršku branu. Napadi su se dogodili od 2011. do 2013. godine, a vjeruje se da su koordinirani iz iranskih kompanija, prenose američki mediji.

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je sedmoricu Iranaca, za koje vjeruju da su radili za svoju vladu. Optužnica ih naziva ‘iskusnim kompjuterskim hakerima’, a dužnosnici kažu kako su im napadi otvorili oči. “Napadi su zaprijetili našem ekonomskom blagostanju i sposobnosti da se pošteno netječemo na globalnom tržištu. Obje su stvari usko povezane s našom nacionalnom sigurnosti”, rekla je američka državna odvjetnica Loretta Lynch.

Dodala je kako vjeruju da su napadi provedeni s jednim ciljem – da ošteti napadnute tvrtke i online operacije slobodnog tržišta u Americi. Zaključila je kako su napadi uzrokovali financijsku štetu od više desetaka milijuna dolara.

Optužnicom je propisana maksimalna kazna od 10 godina zatvora za urotu. Gotovo je sigurno, pišu američki mediji, da Iran svoje državljane neće izručiti SAD-u, a optuženi su i dalje na slobodi. “Ljudi često vole putovati, a želimo da se stalno osvrću. Svijet je mali, a naše je pamćenje odlično”, rekao je direktor FBI-a James Comey.

Komentiraj