Prvo suđenje posebnog američkog tužitelja Roberta Muellera vezano uz istragu o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore počinje u utorak s Paulom Manafortom, bivšim voditeljem kampanje predsjednika Donalda Trumpa, koji se tereti da je desetke milijuna dolara zarađenih u Ukrajini sakrio na offshore račune te prevario banke kada je podizao zajmove.

Manafort će tako u utorak postati prvi bivši Trumpov pomoćnik koji će izaći pred sud zbog bankovnih i poreznih malverzacija, a na temelju točaka optužnice koje su proizašle iz istrage o miješanja Moskve u izbore 2016. godine.

Iako će suđenje biti usredotočeno na financijski kriminal, ono može biti politički štetno zbog napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u lipnju 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton, što je sada u središtu 14-mjesečne istrage tužitelja Roberta Muellera.

Suđenje za poreznu i bankovnu prijevaru na saveznom sudu u Virginiji biti će prvi test Muellerove sposobnosti da izbori osuđujuću presudu bivšem Trumpovom suradniku. Tri ostala suradnika, među kojima je i Manafortov poslovni partner Rick Gates, priznali su krivnju i surađuju s Muellerovom istragom.

Manafort, (69), je suočen s 18 točaka optužnice, a tužitelji su u ponedjeljak objavili kako se posebice žele usredotočiti na točku optužnice prema kojoj je Manafort zaradio više od 60 milijuna dolara lobiranjem za bivšu prorusku vladu u Ukrajini i da “značajan postotak” tog iznosa nije prijavio.

Manafort odbacuje sve optužbe i očitovao se da nije kriv.

Predsjednik negira nagađanje o mogućem dosluhu. Oslobađajuća presuda bi išla u prilog Trumpu i njegovim saveznicima da je istraga ništa drugo već “lov na vještice” te rasipanje vremena i novca.

Komentiraj