SAD: Odobren genetski modificirani losos za ljudsku prehranu

Pixabay

Američke zdravstvene vlasti u četvrtak su odobrile uzgoj genetski modificiranog atlantskog lososa za ljudsku prehranu što je prvo takvo odobrenje za životinjsku vrstu čiji je DNK znanstveno modificiran.

Prije pet godina Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je da je proizvod tvrtke iz Massachusettsa AquaBounty Technologies siguran kao što su to i konvencionalno uzgojeni atlanski lososi.

  • Proizvod AquaBountyija neće biti posebno označen jer je po nutritivnim vrijednostima ekvivalentan konvencionalno uzgojenom atlantskom lososu, objavio je u četvrtak FDA.

AquaBounty je razvio novu vrstu lososa izmjenom gena pa ta vrsta raste brže od tradicionalno uzgojenog lososa. Očekuje se da će proći još dvije godine dok ne dođe do potrošača.

AquaBounty kaže da njegov losos raste dvostruko brže od tradicionalno uzgojenog. Riba je u stvari atlantski losos s genima pacifičkog lososa za brži rast i gena  američke oceanske grgečke koji omogućava ravnomjerni rast tijekom čitave godine.

Aktivisti su izrazili strahovanje da takva modificirana hrana može predstavljati opasnost za zdravlje ili okoliš a nekoliko trgovačkih lanaca pokazalo je rezerve prema prodaji takve ribe.

Aktivistička skupina “Prijatelji Zemlje” procjenjuje da se u laboratorijima u svijetu trenutno razvija najmanje  35 drugih vrsta genetski modificiranih riba, pilića, svinja i krava.

Komentiraj