SAD od srpnja uvodi carinu od 25 posto na uvoz robe iz Kine

epa

Sjedinjene Države od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka robu, objavio je u petak ured američkog ministra trgovine.

U postupku revizije nakon završetka javne rasprave s početne je liste kineskih proizvoda objavljene u travnju uklonjeno 515 proizvoda, čime je ona svedena na ukupno 818 proizvoda.

Iz ureda pritom napominju kako će se u drugom krugu na popisu kineskih proizvoda na koje će se plaćati carina naći još 284 proizvodnih linija vrijednih 16 milijardi dolara. Time će se ukupna vrijednost robe zahvaćene carinama ponovo popeti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.

Carine iz drugog kruga na uvoz proizvoda obuhvaćenih kineskim programom subvencioniranja industrijskog razvoja, uključujući plan tehnološke modernizacije “Proizvedeno u Kini 2025”, stupit će na snagu nakon što prođe zakonski rok za provedbu javne rasprave i saslušanje, poručili su iz ureda američkog ministra trgovine.

“Kineska vlada nepoštenim trgovinskim praksama i mjerama industrijske politike poput programa ‘Proizvedeno u Kini 2025’ agresivno potkopava američke privredne grane bazirane na sofisticiranoj tehnologiji i našu ulogu gospodarskog lidera”, kazao je u priopćenju američki ministar trgovine Robert Lighthizer.

“Tehnologija i inovacije najveće su američko gospodarsko blago i predsjednik Donald Trump s pravom naglašava da, želimo li prosperitetnu budućnost našoj zemlji, moramo odmah zauzeti stav kako bismo očuvali poštenu trgovinu i zaštitili  konkurentnost SAD-a”, dodao je američki ministar.

Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama.

“Ako SAD poduzme jednostrane protekcionističke mjere koje štete kineskim interesima, reagirat ćemo brzo i poduzeti nužne korake kako bismo odlučno obranili naša pravedna legitimna prava”, kazao je glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Geng Shuang na redovnom dnevnom brifingu za novinare.

Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogli uvesti carine, uključujući soju, zrakoplove i automobile, podsjeća Reuters.

Komentiraj