SAD neće prihvatiti rezultate venezuelanskih izbora

EPA/CRISTIAN HERNANDEZ

Planirani venezuelski predsjednički izbori ugrožavaju demokratski ustavni poredak tog izvoznika nafte i rezultati neće biti prihvaćeni kao legitimni, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Dužnosnik je, govoreći novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako je mogućnost novih američkih gospodarskih sankcija protiv Venezuele uvijek u razmatranju u odgovoru na stanje u toj zemlji.

Predsjednička izborna utrka u Venezueli započela je time što je favorit i sadašnji predsjednik Nicolas Maduro signalizirao nacionalističku, “protu-Trumpovsku” kampanju dok se njegovi obeshrabreni protivnici muče da nađu jakog kandidata za izbore za koje predviđaju da neće biti pošteni.

Kritičari kažu kako je 55-godišnji Maduro, koji je naslijedio Huga Chaveza 2013., upropastio nekad uspješno naftno gospodarstvo, pretvorio Venezuelu u diktaturu i deformirao izborni sustav kako bi osigurao nastavak vlasti svoje Socijalističke stranke.

“Ono što se događa u Venezueli je potpuno razaranje demokratskog, ustavnog poretka”, rekao je američki dužnosnik. “Ovi će izbori biti nelegitimni, a njihovi rezultati neće biti priznati”.

Upitan razmišlja li američka vlada o novom krugu gospodarskih sankcija Venezueli, dužnosnik je rekao, “One su uvijek u razmatranju”.

Komentiraj