SAD nastavlja s vojnim vježbama na Korejskom poluotoku

EPA/SONG KYEONG-SEOK

Američki ministar obrane Jim Mattis proglasio je u utorak kraj obustave savezničkih vojnih vježba na Korejskom poluotoku koja je bila “znak dobre volje” nakon susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

“Kao što znate, odlučili smo prekinuti najvažnije vojne vježbe kao znak dobre volje nakon susreta na vrhu u Singapuru” u lipnju, rekao je Mattis na tiskovnoj konferenciji dok pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje stoje na mjestu.

Američki predsjednik ovih je dana otkazao posjet svog državnog tajnika Mikea Pompea Pjongjangu, obrazlažući odluku slabim napretkom u razgovorima o denuklearizaciji.

Čelnik Pentagona nije htio reći kada će se vojne vježbe nastaviti. Rekao je samo da će se vojni dužnosnici prije bilo kakve odluke konzultirati s američkim diplomatima zaduženim za pregovore s Pjongjangom.

“Zasad ih nećemo nastaviti”, dodao je. “Vidjet ćemo kako teku pregovori i onda odlučiti”.

Pentagon je u lipnju objavio da “na neodređeno vrijeme” prekida glavne zajedničke vojne manevre s Južnom Korejom.

Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji i održavaju redovite zajedničke vježbe s južnokorejskim snagama.

Na upit hoće li se vježbe nastaviti na proljeće, kao i svake godine, Mattis je bio oprezan. “Zasad nismo donijeli nikakvu odluku, razgovarat ćemo sa State Departmentom”, odgovorio je.

Mattis je također odbacio ideju da se američke snage povuku iz Afganistana i da ih zamijene privatne zaštitarske službe.

“Kada Amerikanci stavljaju na kocku svoju vjerodostojnost, privatizacija nije mudra ideja”, naglasio je.

Ministar obrane također je rekao da su SAD zabrinute činjenicom da je Turska kupila ruski sustav proturaketne obrane, koji se ne može integrirati u NATO.

Također je spomenuo da je nedavno razgovarao s Rusijom o korištenju kemijskog oružja u Siriji, nakon medijskih izvješća da Sirija premješta kemijsko oružje na područja pod kontrolom pobunjenika koja vladine snage pokušavaju ponovno osvojiti.

“Komunikacija (s Rusijom) traje”, rekao je Mattis.

Komentiraj