SAD Michael Flynn: “Lagao sam FBI-u”

epa

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao je krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-ju vezano za istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore, prenose u petak američki mediji, a piše dpa.

Flynn je spreman svjedočiti kako mu je sadašnji američki predsjednik Donald Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat, prenosi u petak televizija ABC News.

Flynn, umirovljeni general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u veljači nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom, središnja je osoba u saveznoj istrazi o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom, koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller.

Njegov ured optužio ga je u dokumentima predanim washingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. siječnja.

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u prosincu 2016. nije zatražio od ruskog veleposlanika pri SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Sankcije je nametnuo odlazeći predsjednik Barack Obama.

Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.

Komentiraj