epa

SAD Kosovarima i Srbima predlaže uzajamno priznanje

SAD su nastavile s diplomatskim pritiskom na Beograd i Prištinu da ponovno sjednu za pregovarački stol i vrate se dijalogu o rješenju kosovskog pitanja, a u ime Washingtona to su u petak zajednički zatražili veleposlanici SAD-a u Srbiji i na Kosovu koji kao „središte“ očekivanog sporazuma dviju strana sugeriraju “uzajamno priznanje”.

Vrijeme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije s obje strane i da se se Beograd i Priština vrate dijalogu koji vodi EU-u, te da se obje strane odvažno opredijele za mir i uzajamno priznanje, poručili su američki veleposlanici u Srbiji Kyle Scot i na Kosovu Philip Cosnet u autorskom tekstu koji danas istovremeno objavljuju beogradska Politika i prištinski Zeri.

“Ako tako učinite, optimisti smo da možete postići povijesni sporazum o normalizaciji u 2019. godini“, istaknuli su Scot i Cosnet u tekstu objavljenom samo mjesec i pol nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odvojenim pismima ohrabrio predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija da je “dogovor dostižan”.

Dvojica veleposlanika naveli su kako Srbija i Kosovo imaju „punu podršku SAD-a“ i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu da “Beograd i Priština izgrade neophodno povjerenje“ kako bi se uobličio i primijenio „sveobuhvatni sporazum“.

“Kao američki veleposlanici u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vodstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje. Taj uspjeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji“, istaknuli su veleposlanici Scot i Cosnet.

Podsjećajući da je nedavnim pismom i predsjednik Trump ohrabrio vođe Srbije i Kosova „da iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrijebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obje zemlje“, veleposlanici naglašavaju i da je Trump već pozvao predsjednike Srbije i Kosova Vučića i Thacija u Bijelu kuću da zajedno „obilježe taj uspjeh čim do njega dođe“.

SAD dosad nisu niti će u budućnosti, kažu veleposlanici u pismu, “propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruju da mora biti primjenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora pridonijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji“, pišu američki veleposlanici.

Oni sugeriraju albanskim i srpskim čelnicima i njihovim timovima „da se vrate pregovorima koje vodi EU i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima“.

Sporazum Beograda i Prištine, ukazuju veleposlanici, mora biti opsežan i obostrano koristan, kako bi i Kosovo i Srbija imali udio u njegovom uspjehu.

Veleposlanici naglašavaju kako su se SAD uključile u proces da bi osigurale da se uobliči i provede održivi sporazum, istaknuli su ambasadori, uz ocjenu da „status quo sputava ekonomski i politički napredak obiju zemalja“ i navodi „stručne i mlade ljude da sebi potraže budućnost u stabilnijim državama s dinamičnijim gospodarstvom“.

“Umjesto njih, organizirani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti“, naglašavaju veleposlanici SAD-a u Beogradu i Prištini.

Dvojica diplomata ukazuju kako dogovor Atene i Skoplja o rješavanju višedesetljetnog spora oko imena Makedonije “treba biti inspiracija za sve u regiji“, inzistirajući da „ni Kosovo niti Srbija nemaju koristi od daljnje opstrukcije i odugovlačenja“, te da građani „zaslužuju budućnost u kojoj će njihova djeca i unuci znati za mir i napredak umjesto za sukobe i ekonomske nedaće“.

Veleposlanici SAD-a naglašavaju kako je „trajan i primjenjiv kompromisni sporazum u interesu obje zemlje“.

“Dugoročna stabilnost i napredak i Kosova i Srbije ovise o povratku dijalogu koji predvodi EU i o hrabrosti da se prevlada prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost. Ako su Srbija i Kosovo spremni poći tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku“, poručili su u autorskom veleposlanici.

Komentiraj