SAD Kini prijeti sankcijama zbog statusa Hong Konga

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien zaprijetio je u nedjelju da će Washington nametnuti sankcije Kini i Hong Kongu ako Peking donese zakon o nacionalnoj sigurnosti na teritoriju Hong Konga.

“Teško je vidjeti kako će Hong Kong ostati azijsko financijsko središte ako ga Kina preuzme”, rekao je Robert O’Brien u nedjelju za NBC i dodao kako bi to bila “velika pogreška” Pekinga.

Upozorio je da “financijska zajednica” u tom slučaju neće ostati u Hong Kongu.

O’Brien je objasnio da State Department neće moći potvrditi zadržava li Hong Kong “visoku razinu autonomije”, a to će dovesti do pravnih implikacija.

“Ako se to dogodi, bit će sankcija i za Hong Kong i za Kinu.”

“Kina je ovisna o kapitalu iz ostatka svijeta”, rekao je O’Brien. “Ako izgube pristup tome kroz Hong Kong, to će biti veliki udarac Xiju Jinpingu i Komunističkoj partiji Kine”, dodao je.

Peking je objavio nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti po kojem bi se u Hong Kongu uspostavile kineske obavještajne agencije. Taj je dokument izazvao strahove za sudbinu formule “jedna zemlja, dva sustava” koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu. Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključivo slobodu tiska i neovisno sudstvo.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu tvrde da je predloženi zakon potreban i da neće naštetiti autonomiji Hong Konga.

U subotu je dvjestotinjak političara iz svijeta u priopćenju reklo da su predloženi zakoni “sveobuhvatni napad” na autonomiju Hong Konga, vladavinu prava i temeljne slobode. Kina je rekla da su te pritužbe miješanje u unutarnje stvari, te odbacila strahove da bi predloženi zakon mogao naštetiti stranim investicijama.

Komentiraj