EPA/MICHAEL REYNOLDS

SAD je spreman na ukidanje sankcija Mijanmaru

Vođa Mijanmara Aung San Suu Kyi pozvala je u srijedu na ukidanje sankcija protiv njezine države, a predsjednik Barack Obama, s kojim se susrela u Bijeloj kući po prvi puta otkad je na čelu države, rekao je da je SAD spreman na taj potez.

“Sjedinjene Države su spremne ukloniti sankcije koje smo dugo vrijeme provodili nad Burmom”, rekao je Obama, u društvu Suu Kyi u Ovalnom uredu.

“To je ispravna stvar kako bi osigurali da stanovnici Burme prepoznaju koristi od novog načina vođenja gospodarstva i nove vlade”, dodao je Obama.

Suu Kyi je do položaja vođe Mijanmara trebalo nekoliko desetljeća, u kojima je od političke zatvorenice stigla do prošlogodišnje pobjede na izborima.

Sada kad Suu Kyi više nije u opoziciji, SAD razmišlja o daljnjem ublažavanju sankcija protiv Mijanmara, nekad poznatog pod imenom Burma. Washington je sankcije uveo nakon što je vlast u toj državi preuzela vojna hunta.

“Smatramo da je vrijeme da se ukinu sve sankcije koje nam gospodarski štete”, rekla je Suu Kyi, istaknuvši da je američki Kongres podržao njezinu državu uvođenjem sankcija kako bi se izvršio pritisak za demokratske reforme.

Obama je uoči dolaska Suu Kyi u Bijelu kuću priopćio kako će vratiti Mijanmar u Opći sustav povlastica (GSP) koji siromašnim državama daje carinske povlastice.

SAD je ranije ove godine ublažio neke sankcije protiv Mijanmara kako bi podržao političke reforme, no na snazi je ostala većina ekonomskih restrikcija kako bi se kaznili oni za koje smatraju da ometaju demokratski izabranu vlast.

Komentiraj