SAD jača vojsku, odobrili 700 milijardi dolara za obranu

EPA/US ARMY/ELIZABETH FRASER/ARLINGTON NATIONAL CEMETERY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Američki Kongres odobrio je gotovo 700 milijarda dolara za obranu u proračunskoj godini 2018., što je više od onoga što je Donald Trump tražio.

Senat je napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Zastupničkog doma u utorak. Američki predsjednik koji je obećao da će “obnoviti” oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016., godinu predsjedništva Baracka Obame, i za 26 milijarda više od proračuna koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo 4 posto više.

Sučeljeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki zastupnici odobrili su i iznimno povećanje – za oko 50 posto – proračuna Agencije za proturaketnu obranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarda kako bi se financirali desetci novih presretača.

Iz novog proračuna financirat će se kupnja nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (dvadeset više nego što je Trump tražio), desetak helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 milijuna dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 milijuna za sustav proturaketne obrane.

Komentiraj