SAD izgubio povjerenje u Južni Sudan

EPA/ISAAC BILLY / UNMISS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

SAD je izgubio povjerenje u vladu Južnog Sudana zbog toga što raspiruje građanski rat u zemlji i očekuje od nje da uvede mir ili će izgubiti potporu Washingtona, kazala je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley predsjedniku Južnog Sudana Salvi Kiiru.

Haley je prva visoka dužnosnica administracije Donalda Trumpa koja je posjetila Južni Sudan, koji je utonuo u građanski rat 2013., samo dvije godine nakon što je izborio neovisnost od Sudana.

Razgovarala je s Kiirom u četiri oka oko 45 minuta.

“Kazala sam mu da je SAD na prekretnici i da će bilo kakva odluka o tome da se ide dalje ovisiti o njegovim potezima”, kazala je novinarima.

UN je upozorio da je nasilje u Južnom Sudanu “plodno tlo” za genocid. Kiirova vlada niječe optužbe UN-a za etničko čišćenje.

“Shvatio je da su Amerikanci razočarani njegovim vodstvom u Južnom Sudanu, to sam jasno kazala. I shvatio je da sva pomoć kojoj se nada nije izvjesna”, kazala je.

Haley nije kazala što bi Washington mogao poduzeti.

U ponedjeljak je kazala da Washington razmišlja o tome kako da ga prisili na mir, napomenuvši da uskraćivanje pomoći možda ne bi djelovalo.

Američka administracija uvela je prošli mjesec sankcije dvojici visokih dužnosnika Južnog Sudana i bivšem zapovjedniku vojske.

“Izgubili smo povjerenje u vladu i sada ga moramo povratiti, a jedini način za to je da se brine za sve ljude”, kazala je.

Zatražila je da Kiir dopusti dostavu humanitarne pomoći i uvede mir i stabilnost u zemlji.

Kiirov savjetnik Nhial Deng Nihal rekao je da je Kiir odgovorio Haley da su njegova vlada i UN-ova mirovna misija uspostavili “mehanizme da zajednički riješe humanitarne probleme.”

Također, vladine snage će “pratiti prekid vatre kako bi se omogućio dijalog”.

Građanski rat izazvao je spor između Kiira, iz naroda Dinka, i bivšeg prvog potpredsjednika Rieka Machara, iz naroda Nuer. Dijelove zemlje zahvatila je glad, a trećina stanovnika, oko 4 milijuna ljudi, pobjegla je iz svojih domova. Krhki mir propao je prošle godine i Machar je pobjegao iz zemlje. Drži ga se u Južnoafričkoj Republici kako ne bi izazivao nerede, doznao je Reuters u prosincu.

Haley je posjetila i izbjeglički kamp u Jubi, gdje je smješteno 30.000 ljudi.

Komentiraj