Sjedinjene Države i Turska međusobno su ukinule sva ograničenja za izdavanje viza u četvrtak, rekla su veleposlanstva u Ankari i Washingtonu u četvrtak, završavajući time tromjesečni spor.

SAD i Turska međusobno su u listopadu privremeno poništili mnoge vize američkim i turskim državljanima, u jeku političkih nesporazuma. Kriza je izbila nakon što je uhićen drugi zaposlenik američkog konzulata.

Prošli mjesec, obje zemlje su nastavile ograničeno izdavanje viza u znak poboljšanja odnosa.

Zadnji potez izvelo je američko veleposlanstvo u Ankari, koje je u četvrtak reklo da SAD u cijelosti nastavlja izdavati vize u Turskoj navodeći “poboljšanu” sigurnosnu situaciju.

Tursko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je odgovor na američki potez da je također “istodobno” ukinulo ograničenja za postupak izdavanja viza za Sjedinjene Države.

Trenutno se dva američka dužnosnika nalaze iza rešetaka u Turskoj a u izjavi američke ambasade u četvrtak navodi se da su primili “uvjeravanja s visoke razine” da ni jedan drugi zaposlenik nije pod istragom te da osoblje neće biti zatvarano zbog obavljanja službenih dužnosti.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakFrane Barbarić novi čelnik HEP-a
Sljedeći članakZa energetsku obnovu 190 milijuna kuna iz EU
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.