SAD i Saudijska Arabija intenzivirali pregovore o prodaji oružja uoči Trumpovog posjeta

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Washington radi na potpisivanju sporazuma o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijednih desetke milijardi dolara uoči posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa toj kraljevini krajem ovog mjeseca, otkrili su Reutersu upućeni izvori.

Saudijska Arabija je Trumpova početna postaja na njegovom prvom međunarodnom putovanju, što je znak njegove namjere da osnaži veze s glavnom regionalnom saveznicom.

Sjedinjene Države glavni su dobavljač oružja toj državi, od F-15 borbenih zrakoplova do zapovjednih i kontrolnih sustava vrijednih desetke milijardi dolara.

Washington i Rijad obvezali su se da će poboljšati međusobne odnose koji su se pogoršali tijekom vladavine Baracka Obame, dijelom zbog njegove podrške nuklearnom sporazumu s Iranom, velikim saudijskim neprijateljem. Usprkos tome, Obamina administracija Saudijskoj Arabiji sveukupno je ponudila 115 milijardi dolara vrijedno oružje.

Lockheed Martin Co Saudijcima će isporučiti paket koji uključuje obrambeni raketni sustav THAAD, otkrivaju izvori. Taj sustav već je u upotrebi u Južnoj Koreji, te košta oko milijardu dolara.

Washington i Rijad pregovaraju i o C2BMC softverskom sustavu za borbeno zapovjedništvo i komunikaciju, kao i o paketu satelitskih kapaciteta, također Lockheedovog.

Reutersovi izvori to su otkrili pod uvjetom anonimnosti jer nisu autorizirani iznositi podatke o pregovorima od kojih su neki u tijeku niz godina.

Jedan od njih, 11,5 milijardi dolara vrijedan paket borbenih brodova i pratećih usluga i zaliha, 2015.  je odobrio State Department.

Bilo kakvu veliku prodaju oružja stranoj sili prvo mora odobriti Kongres. Zastupnici u obzir moraju uzeti i pravni uvjet da Izrael mora održati svoju kvalitativnu vojnu prednost nad svojim susjedima.

U paketu oružja za Saudijce nalazi se i milijardu dolara vrijedno streljivo koja uključuje protuoklopne Penetrator Warheadse i laserske bombe Paveway koju izrađuje Raytheon Co. Obamina administracija otkazala je tu prodaju zbog zabrinutosti oko saudijske vojne kampanje u Jemenu, a sadašnji službenik američke administracije otkrio je kako je ta prodaja još uvijek predmet međuagencijske provjere.

Jedan od dužnosnika upoznat s prodajom rekao je kako su se pregovori intenzivirali uoči Trumpovog posjeta. Dvoje američkih službenika otkrilo je kako su se u utorak sastala saudijsko-američka radna skupina koja je raspravljala o tom putovanju, kao i o financiranju vojne opreme i o prestanku financiranja terorističkih skupina.

Komentiraj