SAD i Kanada bez dogovora o NAFTA-i

EPA/Thierry Quenette / Equipe Photo

Sporni pregovori između Sjedinjenih Država i Kanade u petak su završili bez dogovora o oživljavanju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), a američki predsjednik Donald Trump izvijestio je Kongres da namjerava potpisati bilateralni pakt s Meksikom.

Američki i kanadski trgovinski dužnosnici planiraju nastaviti razgovore u srijedu, s ciljem da se postigne sporazum koji mogu potpisati sve tri države, dosadašnje članice NAFTA-e.

Nakon četiri intenzivna dana pregovora u Washingtonu između Kanade i SAD-a najveće točke prijepora su već poznate – američki zahtjev za većim pristupom zatvorenom kanadskom tržištu mliječnih proizvoda, te insistiranje Kanade da se održi sustav rješavanja trgovinskih sporova koji Washington želi ukinuti.

“Za Kanadu je fokus na postizanju dobrog sporazuma, a kad to uspijemo, bit ćemo gotovi”, istaknula je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

Sve tri države naglašavaju važnost NAFTA-e koja je temelj 1,2 bilijuna dolara vrijedne regionalne razmjene. Bilateralni sporazum koji su u ponedjeljak najavili SAD i Meksiko otvorio je vrata Kanadi da se ovaj tjedan ponovno pridruži razgovorima.

No u petak se raspoloženje pogoršalo, dijelom zbog Trumpovih eksplozivnih neslužbenih izjava za Bloomberg o tome da bi SAD-u odgovaralo nepostizanje sporazuma s Kanadom.

“Kanada barem zna moj stav”, napisao je kasnije američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Trump je obavijestio Kongres da trgovinski sporazum planira potpisati do kraja studenog. Tekst dogovora bit će objavljen oko 1. listopada.

Ottawa se snažno protivi potpisivanju “bilo kakvog sporazuma”.

Neki američki zastupnici i poslovne grupacije izrazili su zabrinutost što Kanada još nije dio novog sporazuma.

“Sve osim trilateralnog sporazuma neće dobiti podršku u Kongresu niti podršku poslovnog svijeta”, upozorio je čelnik Američke gospodarske komore Thomas Donohue.

Meksički ministar gospodarstva Ildefonso Guajardo je nakon susreta s Freeland rekao kako je uvjeren da će SAD i Kanada postići dogovor.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer odbio je popustiti usprkos pokušajima Freeland da ponudi neke ustupke oko mliječne industrije kako bi se održao neovisni mehanizam za rješavanje trgovinskih sporova.

Trump smatra kako kanadske tarife za mliječnu industriju štete američkim farmerima, važnoj političkoj bazi njegovih republikanaca. No proizvođači mlijeka su politički snažni i u Kanadi, pa bi popuštanje Washingtonu moglo štetiti vladajućim liberalima uoči saveznih izbora 2019. godine.

Trump se osvrnuo na Kanadu u petak u govoru u Sjevernoj Karolini.

“Volim Kanadu, no mnogo je godina iskorištavala našu državu”.

Komentiraj