SAD i Egipat vratili su se u nedjelju razgovorima o sigurnosti usprkos napetostima između dvije zemlje oko pitanja ljudskih prava, prenose agencije i podsjećaju da je ovo prvi strateški dijalog između dvije strane od 2009. kada su u cijeloj regiji izbili nemiri i ustanci.

Američko-egipatski odnosi ozbiljno su zahladili nakon što je demokratski izabrani islamistički predsjednik Mohamed Mursi svrgnut vojnim udarom 2013. generala Abdela Fataha al-Sisija, a nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri kazao je da njegova zemlja nema većih razmimoilaženja sa SAD-om, ali da “postoje razlike u stajalištima oko nekih pitanja, što je prirodno”.

“Prijateljstvo između naših zemalja nije utemeljeno na nekom savršenom sporazumu, ono se temelji na punoj svijesti o našim zajedničkim interesima na području regionalne sigurnosti i protuterorizma”, rekao je američki državni tajnik John Kery tijekom posjeta Kairu.

Kery je pokrenuo dijalog sa Šukrijem nekoliko dana nakon što je SAD Egiptu isporučio osam borbenih zrakoplova F-16. U listopadu 2013. Washington je povukao dio vojne pomoći u znak neslaganja s krvavim obračunom snaga sigurnosti s Mursijevim pristašama.

 

  • Kerry je i danas iskoristio priliku da izrazi zabrinutost svoje zemlje zbog stanja ljudskih prava u Egiptu.

 

“Uspjeh naše borbe protiv terorizma ovisi o izgradnji povijerenja između vlasti i javnosti. Ako toga nema, sve više će zavedenih ljudi biti gurnuto u nasilje i biti će više napada”, rekao je Kerry.

Nakon Mursijevog svrgavanja u Egiptu su uhićene tisuće islamista, posebice članova Muslimanskog bratstva, te sekularnih aktivista i novinara. Kerry je kazao da se Šukri složio kako je iznimno važno održati “slobodne, poštene i transparentne” parlamentarne izbore krajem godine nakon velikog odugovlačenja.

Usprkos bojaznima SAD-a oko demokratskih reformi koje u Egiptu uvelike zaostaju, Kairo ostaje jedan od najbližih saveznika po pitanju sigurnosti na Bliskom istoku, s obzirom na stanje u Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku.

Komentiraj