EPA/MICHAEL REYNOLDS

SAD: Federalne rezerve podigle kamatne stope za 0.25%

Američke Federalne rezerve podigle su u srijedu kamatne stope za 0.25%, što je prvi rast kamate od 2006. godine. Po ocjenama analitičara, to bi moglo imati velike globalne ekonomske posljedice.

Od 2008. godine kamate su u SAD-u bile gotovo na nuli, piše Washington Post. Navode kako su Federalne rezerve počele povlačiti potporu američkoj ekonomiji, zaključujući eru ‘lakog novca’ koja je pomogla spasiti naciju od još jedne Velike depresije.

Iako je rast stope mali, radi se, napominju stručnjaci, o davanju povjerenja američkom gospodarstvu koje se oporavlja, ali i suočava s brojni izazovima poput cijena nafte koje su promjenjive, slab globalni rast i sve sporiji kineski rast.

List upozorava kako bi ovaj porast mogao utjecati i na stope stambenih kredita, koje su u Americi već godinama vrlo niske. Također, očekuju porast kamata kredita na osobne automobile.

Središnja američka banka podigla je očekivani ekonomski rast za sljedeću godinu s 2.3% na 2.4%, što upućuje na to da naka ne očekuje da će rast kamate utjecati na rast.

Komentiraj