SAD: Demonstranti obilježili godišnjicu ubojstva afroamerikanke Breonne Taylor

Stotine demonstranata okupile su se u subotu na skupu i maršu u Louisvilleu u američkoj saveznoj državi  Kentucky kako bi obilježili godišnjicu ubojstva Breonne Taylor, čija je smrt pomogla potaknuti američke prosvjede protiv policijske brutalnosti.

U afroamerikanku Taylor, 26-godišnju medicinsku tehničarku, policija je pucala šest puta i ubila je u njezinu stanu u Louisvilleu tijekom racije 13. ožujka 2020.

Velika porota je trojicu policajaca  koji su sudjelovali u raciji oslobodila krivnje za njezinu smrt. Policajci Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za nehajno ugrožavanje ljudskih života, jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Policija je otpustila Hankisona i tu dvojicu policajaca.

To ubojstvo je, zajedno s ubojstvom Georgea Floyda u svibnju u Minnesoti, prošlog ljeta u cijeloj zemlji  dovelo do masovnih demonstracija  protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Tijekom subotnjeg skupa u Louisvilleu, govornici su pozvali na pravdu za Taylor i reforme kaznenopravnog sustava. Taylorov dečko Kenneth Walker također se kratko obratio okupljenima. “Odbacili su optužbe protiv mene, ali tu nismo završili”, rekao je, misleći na optužbe koje su protiv njega podnesene i kasnije odbačene zbog toga što je pucao na policajce tijekom racije.

Demonstranti su potom marširali centrom Louisvillea, skandirajući “Crni životi su važni” i “nema pravde, nema mira” i mašući transparentima koji pokazuju lice Breonne Taylor.

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher rekao je da je njegov grad napravio značajne reforme u politikama i prioritetima, ali da predstoji još “dobar dio posla”.

“Smrt Taylor još uvijek odjekuje u našem gradu i širom svijeta, naglašavajući potrebu za reformom sustava i hitnijim djelovanjem u cilju unapređenja rasne pravde i ravnopravnosti”, napisao je na svom Twitteru.

U subotu su i u drugim gradovima diljem SAD-a održani prosvjedi u znak obilježavanja godišnjice smrti Breonne Taylor, uključujući Atlantu i New York.

Predsjednik SAD-a Joe Biden napisao je na Twitteru da je i dalje predan potpisivanju zakona o reformi policije.

“Smrt Breonne Taylor bila je tragedija, udarac za njezinu obitelj, njezinu zajednicu i Ameriku. Kako je i dalje žalimo, moramo nastaviti s usvajanjem značajne reforme policije u Kongresu”, napisao je.

Komentiraj