epa

“SAD će pokušati upozoriti na rastući utjecaj Kine”

Latinoamerički čelnici stigli su u petak u Limu na Summit Amerika na kojem će glavna tema biti korupcija, a nekoliko zemalja namjerava osuditi predsjedničke izbore u Venezueli najavljene za sljedeći mjesec, a SAD će pokušati ovaj skup iskoristiti kako bi upozorio na rastući utjecaj Kine u regiji.

Mnogi diplomati kažu da bi ovaj summit mogao biti neugodan i napet jer američki predsjednik Donald Trump, iako ga osobno neće biti u Limi, često kritizira te zemlje zbog imigracije, narkotika i trgovine. Umjesto Trumpa u Limu je stigao potpredsjednik Mike Pence, a usprkos najavljenim neugodnim temama, nad cijelim događajem “visi” užareni trgovinski spor između SAD-a i Kine.

Dan ranije je američki ministar trgovine Wilbur Ross upozorio na jačanje trgovinskih veza s Latinskom Amrikom, ocijenivši da regija ima više koristi od izvoza u SAD nego od prodaje sirovina Kina.

Ross je poslovnim čelnicima u Limi kazao da Washington ne namjerava prepustiti vodstvo u Latinskoj Americi “autoritarnim državama”. No, u govoru na zajedničkom poslovnom summitu, bolivijski ljevičarski predsjednik Evo Morales je poručio da su dani kada su strane sile mogle diktirati uvjete Latinskoj Americi završeni.

“Mnoge zemlje u razvoju i transnacionalne kompanije misle da je jedina važna stvar zarađivati novac. Strukturalna kriza kapitalizma prijeti opstanku samog čovječanstva”, kazao je Morales.

On je jedini ljevičarski latinoamerički predsjednik na summitu jer se kubanski predsjednik Raul Castro nije pojavio, a venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro nije pozvan jer Peru traži da pokrene demokratske reforme.

No i bez njih su mnogi kritizirali Trumpov pristup vanjskoj politici i trgovini.

“Ovu američku administraciju trebate suditi prema njezinim rezultatima, a ne teorijama o tome kakvi bi rezultati trebali biti”, kazao je Ross novinarima i pozvao zemlje Latinske Amerike da smanje carine i srežu birokraciju.

Ponovio je da bi regionalne ekonomije imale više koristi povećanim izvozom dobara u SAD.

Sergio Montenegro (40), koji radi za osiguravajuću kuću u Limi, uspoređuje Trumpa s nekim populističkim čelnicima koji su zadnjih desetljeća došli na vlast u Latinskoj Americi.

“SAD se sada više toliko ne poštuje kao prije, što god da su Amerikanci rekli činilo se ispravnim – glas razuma. Sada se sve što oni kažu dovodi u pitanje.”

Izvor iz brazilske vlade koji je želio ostati neimenovan rekao je za Reuters da Washington mora imati pozitivan pristup ako aktualna administracija želi zadržati produktivne odnose u regiji.

Analitičari upozoravaju da Trumpove poruke da mu se ne žuri ispregovarati novi Sjevernoamerički sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) nisu dobro primljene i da nitko ne želi sklapati bilateralne sporazume sa SAD-om.

Komentiraj