SAD će pojačati vojnu nazočnost u Njemačkoj

epa

Sjedinjene Države koje u Njemačkoj već imaju više od 30.000 vojnika, dodatno će pojačati vojnu nazočnost u toj zemlji, unatoč opetovanim kritikama koje  američki predsjednik Donald Trump upućuje Berlinu, rekao je u petak američki veleposlanik u toj zemlji.

Još oko 1.500 vojnika poslat će se u Njemačku do 2020., rekao je Richard Grenell u priopćenju. Buduće raspoređivanje vojnika pridonijet će “jačanju sigurnosti NATO-a i Europe”, dodao je.

Vijest dolazi nakon brojnih kritika koje je Trump nakon predsjedničkih izbora uputio zemljama NATO-a, napose Njemačkoj, optužujući ih da slabo financijski podupiru Savez i da svoju sigurnost prepuštaju SAD-u.

Dvadeset devet zemalja saveza obvezalo se 2014. da će do 2024. za obranu izdvajati 2 posto svog BDP-a.

No petnaestak zemalja, među kojima Njemačka, Kanada, Italija, Španjolska i Belgija, još su daleko od tog cilja i u 2018. su za obranu izdvajale manje od 1,4 posto BDP-a a neke kažu da neće moći ispuniti obećanje u 2024. zbog proračunske štednje. To ljuti čelnika Bijele kuće.

Njemačka je među najčešćim metama njegove kritike: optužuje ju da troši milijarde na ruski plin i naftu umjesto da izdvaja za troškove obrane. Njemačka planira u 2015. izdvajati za obranu 1,5 posto BDP-a.

Komentiraj