SAD: Broj slučajeva COVID-a u samo mjesec dana se utrostručio

Sjedinjene Države bilježe trostruko povećanje broja slučajeva covida-19 tijekom proteklog mjeseca i stalan porast u posljednjih pet tjedana, izjavila je u srijedu ravnateljica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rochelle Walensky.

Sedmodnevna incidencija povećala se za 26 posto u odnosu na prethodni tjedan te iznosi 94 tisuće slučajeva dnevno, kazala je Walensky u Bijeloj kući. Prosječan broj dnevno hospitaliziranih povećao se na 3 tisuće dnevno, što je 19 posto više nego prethodnoga tjedna. Dnevno s covidom-19 umre prosječno 275 osoba, navela je Walensky.

“Naravno, moramo imati na umu da je svaka osoba izgubljena zbog COVID-a tragedija i da je gotovo 300 smrtnih slučajeva dnevno još uvijek previše”, rekla je Walensky.

Osim u SAD-u, broj zaraženih raste u svim državama Amerike, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) u srijedu. Broj slučajeva u Sjevernoj i Južnoj Americi povećao se za 27,2 posto u odnosu na tjedan ranije, uglavnom zbog porasta u SAD-u, navodi PAHO.

Od ukupno 918.000 zaraženih, više od pola je iz Sjeverne Amerike

Direktorica PAHO-a Carissa Etienne napomenula je da su mnoge zemlje odustale od mjera te su otvorile granice nakon razdoblja slabije transmisije COVID-a.

“Maske i socijalno distanciranje dobro su nam služili od početka pandemije i još uvijek su važne mjere za smanjenje prijenosa virusa”, rekla je, dodajući da bi vlade trebale biti spremne pojačati te mjere kad god dođe do veće transmisije i porasta broja smrtnih slučajeva.

Previše ljudi i dalje je u opasnosti, smatra PAHO, jer je samo 14 od 51 države i teritorija u Americi postiglo cilj Svjetske zdravstvene organizacije o procijepljenosti od 70 posto svoje populacije, dodala je tijekom konferencije za novinare.

PAHO je priopćio da je broj infekcija i umrlih u regiji u stalnom porastu tijekom posljednja četiri tjedna. U Srednjoj Americi zabilježen je najveći porast zaraženih od 80 posto.

“Vrijeme je da sagledamo ove brojke i djelujemo. Covid-19 ponovno raste u Americi. Istina je da ovaj virus neće nestati uskoro”, rekla je Etienne.

Komentiraj