SAD: Biden zaustavio financiranje Trumpovog zida na granici s Meksikom

Američki predsjednik Joe Biden opozvao je u četvrtak uredbu svog prethodnika Donalda Trumpa koja je omogućila financiranje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, donosi BBC.

U pismu Kongresu Biden je napisao da je uredba “neopravdana” i da se novac poreznih obveznika više neće trošiti na taj zid.

Trump je, podsjetimo, 2019. godine proglasio izvanredno stanje na južnoj granici, što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog proračuna za izgradnju zida.

Na zid otišlo 25 milijardi dolara

Kada je napustio Bijelu kuću, Trump je na njegovu izgradnju potrošio oko 25 milijardi dolara.

Biden je potezom u četvrtak, jednim u nizu izvršnih uredbi koje je potpisao od stupanja na dužnost predsjednika, poništio ključne dijelove agende svog prethodnika.

U pismu Kongresu Biden je također naveo da će zatražiti reviziju “svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni” za izgradnju zida.

Izgradnja zida bila je jedno od glavnih Trumpovih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016.

Demokrati su se tome snažno opirali, no razne vrste ograda u duljini od tisuću kilometara već su bile postavljene prije nego je Trump u siječnju 2017. postao predsjednik.

Tijekom njegova mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera na mjestima gdje nije bilo nikakvih prepreka, a na dužini od 654 kilometara zamijenjene su postojeće ograde i ostale strukture.

Komentiraj