Indijski primjer bi teško bio prihvaćen u SAD-u

Screenshot YouTube

 

Brojne institucije, svjetske vlade i međunarodne organizacije su izdale više aplikacija s informacijama o virusu COVID-19, piše engadget.com.

Indijsko minisarstvo je odlučilo otići još korak dalje i nedavno je odlučilo da aplikaciju Aarogya Setu, koju je izdala vlada azijske zemlje, moraju preuzeti svi radnici u zemlji, koji imaju pametne telefone. Odredba stupa na snagu 4. svibnja. Dodajmo kako je aplikacija do sada preuzeta više od 80 milijuna puta, a pomoću poruka i glasovne pošte će se pokušati doći do svih korisnika mobilnih telefona.

Aplikacija prenosi savjete i odredbe indijske Vlade i Ministarstva zdravstva o rizicima, zaštiti i razvoju pandemije koronavirusa, ali služi i za praćenje. 

U slučaju da se SAD odluče na sličan potez, zakon bi nakon validacije i sastavljanja, prvo trebao proći u američkom Senatu pa nakon toga u Parlamentu.

Senatori Marsha Blackburn, Jerry Moran, John Thune i Roger Wicker planiraju predložiti zakon, no pitanje prikupljanja podataka i transparentnost aplikacije bi bili snažno kritizirani od raznih američkih institucija, brojnih nevladinih organizacija, pojedinaca…

Komentiraj