Sacha Baron Cohen napao Facebook, tvrdi da bi objavili i Hitlerov oglas

Sacha Baron Cohen pokrenuo je napad na divove društvenih medija, uključujući Facebook i Twitter, nazivajući ih “najvećom propagandnom mašinerijom u povijesti”. Glumac i komičar iskoristio je svoj govor prilikom dobivanja nagrade ADLInternational Leadership Award u četvrtak kako bi prozvao kompanije koje jačaju mržnju i nasilje u društvu.

“Svu ovu mržnju i nasilje olakšava nekolicina internetskih kompanija koje predstavljaju najveći propagandni stroj u povijesti”, rekao je publici u New Yorku. “Razmislite o tome. Facebook, YouTube Google, Twitter i drugi – dosižu milijarde ljudi. Algoritmi ovih platformi ovise o namjernom isticanju određenog sadržaja i time utječu na korisnike – pričama koje utječu na naše osnovne instinkte i koje izazivaju bijes i strah”.

Sacha Baron Cohen također je osudio Facebook zbog prikazivanja političkih oglasa bez provjere činjenica. “Ako ih platite, Facebook će objaviti bilo koji ‘politički’ oglas koji želite, čak i ako je to laž”, rekao je. “I čak će vam pomoći da mikro-naciljate te laži na njihove korisnike radi postizanja maksimalnog učinka. U skladu s tom iskrivljenom logikom, da je Facebook postojao tridesetih godina, Hitler bi mogao objaviti 30-sekundne oglase o “rješenju” za ‘židovski problem’.  Facebook, započnite s provjerom činjenica na političkim oglasima prije nego što ih objavite, odmah prestanite s mikro-ciljanim lažima, a kad su oglasi lažni, vratite novac i ne objavljujte ih.”

Komentari Sache Barona Cohena uslijedili su nakon što je scenarist filma „Društvena mreža“ Aaron Sorkin napisao otvoreno pismo osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, optužujući ga da pumpa “lude laži” nakon što je odbio zabraniti političko oglašavanje na platformi.

Komentiraj