Saborski zastupnici pozdravili primjerenije vrednovanje obrtničkog obrazovanja

Izmjene Zakona o obrtu saborski su zastupnici u četvrtak ocijenili iskorakom prema primjerenijem vrednovanju obrtničkog obrazovanja i prilagodbi tržištu ali i ustvrdili kako se  u tome uvelike kasni, a oporba je zamjerala i smanjenju nadležnost Agencije za strukovno obrazovanje te pogodovanju Obrtničkoj komori.

Pomoćnički ispit postaje naučnički te prelazi u nadležnost Hrvatske obrtničke komore, a njime se neposredno provjeravaju i dokazuju kompetencije, praktična znanja i vještine pred komisijom u kojoj su osim nastavnika struke i obrtnici odnosno majstori, pojašnjavala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman predstavljajući zakonske izmjene.

Izmjenama je planirana i deregulacija vezanih obrta na način da se osobama koje imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje omogućava registracija vezanog obrta bez obveze polaganja majstorskog ispita ukoliko imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na odgovarajućim obrtima.

Planira se također ukidanje cijene obrtnice, ukidanje cijene odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, ukidanje pravilnika o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrt te produljenje ukupnog trajanja sezonskog obrta sa šest na devet mjeseci, kao dio ili doprinos administrativnom rasterećenju obrtnika.

Zakonske izmjene, naglasila je Mikuš Žigman, pridonose ostvarenju Programa Vlade vezano za uspostavu sustava dualnog obrazovanja u cilju stjecanjem vještina traženih na tržištu rada i povećanja konkurentnosti i produktivnosti poduzeća i obrta.

Demetlika: Obrtnici ne mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu

“Mislim da Vlada u provedbi programa koji ima od 2016. do 2020. debelo kasni”, ocijenio je Tulio Demetlika (IDS) istaknuvši kako gospodarstvenici i obrtnici danas na tržištu rada ne mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu.

Kako bi se riješio taj problem, kaže, potrebna je jača međusektorska suradnja u cilju bržeg i jednostavnijeg osiguravanja dovoljno kvalitetne radne snage.

“Mi moramo shvatiti da bez majstora obrtnika ne možemo učiniti gospodarski razvoj zemlje. Bilo je potrebno tri godine samo za probni model s četiri zanimanja uglavnom uslužnih djelatnosti, a tri godine smo čekali na početak stvaranja zakonskih preduvjeta. Ako se nastavi ovim tempom, pitanje je kada će započeti i biti proveden cjeloviti sustav”, kazao je Emil Daus (IDS).

I Ivica Mišić (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti) smatra da smo “debelo zakasnili” u poticaju obrtničkih zanimanja obzirom na nedostatak radne snage. Ocijenio je i kako je puno lakše biti zastupnik nego obrtnik .

“Nemate stresa, plaća vam je sigurna, imamo komfor”, kazao je Mišić u raspravi koju je SDP-ov Gordan Maras ocijenio kao “bizarnu rasprava Kluba koja je otvorila obrt za prebacivanje zastupnika i varanje birača”.

Oporba zamjera jer se smanjuje nadležnost Agencije za strukovno obrazovanje

Oporba je zamjerila i što se izmjenama smanjuje nadležnost Agencije za strukovno obrazovanje. Maras (SDP) smatra da se tu radi samo o novcu i o tome tko će ubirati 2.600 kuna naknade za ispite, odnosno pogodovanje Obrtničkoj komori na čijem je čelu HDZ-ov Dragutin Ranogajec.

“Čini se da ovim zakonskim prijedlogom se šalje poruka kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne radi svoj posao ili barem Agencija za strukovno obrazovanje”, ocijenio je nezavisni Tomislav Žagar koji zamjera što se Ministarstvu gospodarstva prepušta izrada nastavnog programa za strukovno obrazovanje.

Saša Đujić (SDP) pozdravlja smanjenje troškova izdavanja obrtnice i ostalih administrativnih troškova, te jačanje Obrtničke komore, te se nada da će to dovesti do skorog uvođenju članarine za komoru na dobrovoljnoj bazi.

Marko Sladoljev (Most) zamjerio je što se zakon odnosi samo na tradicionalne obrte te ne prepoznaje zanimanja koja će s pojaviti u budućnosti.

Komentiraj