Saborski zastupnici poduprli namjeru da se rad HNB-a učini transparentnijim

Davor Puklavec/PIXSELL

Saborski zastupnici u nastavku rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) poduprli su namjeru da se njezin rad učini transparentnijim, posebice s obzirom na prošle slučajeve kada je, kako smatraju, propustila adekvatno reagirati.

Boris Lalovac iz SDP-a rekao je kako je u slučaju kredita u švicarskim francima HNB objavio do kojih će sve konzekvencija dovesti konverzija takvih kredita, ali da se ništa od toga nije dogodilo.

“HNB je naveo da će porasti kamatne stope na eure, da će nam i dalje padati rejting, da će svi izbjegavati Hrvatsku, da će nam se dogoditi potpuni kolaps, no ništa se od toga nije dogodilo”, rekao je Lalovac te upitao kakva je tu odgovornost HNB-a.

Upozorio je i na slučaj ovrhe HNB-a nad Financijskom institucijom (FINA) u visini od 150 milijuna kuna na temelju pravnog spora koji je trajao 12 godina i ugrozio njezino poslovanje. “Je li to glavna funkcija HNB-a? Je li to funkcija Narodne banke da ovrši državnu instituciju, da je dovede pred bankrot?” upitao je.

Božica Makar rekla je u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a da se često čuju kritike o visokim materijalnim troškovima, visokim plaćama u HNB-u i povlasticama, ali one su uglavnom dolazile iz medija.

“Međutim, kada ćemo imati mogućnost uvida u te podatke možda ćemo se uvjeriti u nešto drugo, možda će se neke stvari demantirati, možda ćemo zaključiti da zapravo u HNB-u jako paze kako troše ta sredstva, međutim u ovom momentu mi to ne znamo”, istaknula je te dodala kako je važno zadržati neovisnost HNB-a.

Branimir Bunjac iz Živog zida kritizirao je zašto se cijelo vrijeme govori o neovisnosti HNB-a od Hrvatskog sabora i Vlade, a ne spominje neovisnost o stranim revizorima i stranim poslovnim bankama.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Grozdana Perić rekla je kako je stajalište tog kluba da je to vrlo kvalitetan pomak u smislu promjene načina rada i poslovanja ali i da je u cijelom sustavu bitno – s obzirom na to da smo članica Europske unije – poštovati odredbe zajednice i mišljenje Europske središnje banke.

Davor Vlaović iz Kluba zastupnika HSS-a rekao je kako je zbog monetarne politike HNB-a više od 350 tisuća ljudi blokirano, više od 800 tisuća je na granici siromaštva, a više od 100 tisuća stanovnika, pogotovo mladih, iselilo se iz Hrvatske. “To je rezultanta poslovanja Narodne banke, komercijalnih banaka u Hrvatskoj”, ocijenio je, ističući da su Vlada i ministarstva trebali biti “gromobran za maloga hrvatskog čovjeka”.

Smatra da je potrebna sveobuhvatna rasprava o poslovanju HNB-a te ukupnoj monetarnoj i fiskalnoj politici kako bi se pronašao način da se pomogne poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima.

Saborski zastupnici predložili su također da se do drugog čitanja prijedlog zakona nadopuni u dijelu koji se odnosi na prihvaćanje izvješća HNB-a u Saboru i koje bi bile konzekvencije ako se ono ne prihvati.

Sabor sutra nastavlja rad u 9,30 sati pojedinačnom raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o HNB-u.

Komentiraj