Saborski Odbori podržali Piletića za novog ministra rada i mirovinskog sustava

Tri saborska odbora u četvrtak su na zajedničkoj sjednici većinom glasova podržali Marina Piletića za novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na trosatnoj sjednici odbora za obitelj, mlade i sport, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za zdravstvo i socijalnu politiku Piletić je odgovarao na pitanja zastupnika, poručivši da svoje imenovanje ne vidi kao revolucionarni trenutak u političkom djelovanju, nego kao nastavak aktivnosti Vlade.

Među prioritetima je istaknuo ciljeve Vlade iz strateškog plana, sto tisuća novi radnih mjesta do 2024., stopu zaposlenosti od 70 posto, stopu nezaposlenosti ispod 5 posto, stopu nezaposlenih mladih ispod 10 posto.

Kao ciljeve je naveo i prosječnu plaću od 7600 kuna neto, minimalne od 4250, povećanje mirovina za 10 posto, povećanje zajamčene minimalne naknade na 1500 kuna, ali osiguravanje novih smještajnih kapacitete za stare i nemoćne. “Dovoljno je vremena do kraja mandata da se to postigne”, poručio je Piletić.

Premijer Andrej Plenković uvodno je, predstavljajući Piletića, poručio kako je riječ o mladom čovjeku koji je obnašao niz dužnosti, ima veliko političko iskustvo, socijalno je inteligentan, realan i jedan od agilnijih kandidata HDZ-a koji je uspješno vodio Novsku. “Riječ je o važnom i kompleksnom resoru, očekujem da bude na visini zadatka i izazova te napravi daljnje iskorake”, naglasio je.

Plenković: Nađete li nekoga koga sam pitao prije Piletića, odmah dajem ostavku

Premijer je odbacio teze da je veliki broj ljudi odbio poziciju ministra. “Ako nađete nekoga koga sam pitao da bude na mjestu Marina prije nego što sam pitao njega, odmah ću dati ostavku”, poručio je i naveo kako je Piletić spremno prihvatio ponudu da postane ministar.

Oporbeni zastupnici pitali su Piletića o rješavanju problema u sustavu socijalne skrbi, zbrinjavanju starih i nemoćnih, mirovinskim fondovima, udomiteljstvu, usklađivanju mirovina i drugo.

‘”Bilo bi krajnje neozbiljno da obećam povećanje mirovina od ponedjeljka ili do kraja godine”, kazao je Piletić na upit Sabine Glasovac (SDP) o usklađivanju mirovina s realnim rastom cijena, istaknuvši da treba sjesti za stol te s ministrom financija vidjeti kakve su mogućnosti.

“Nismo na ‘Milijunašu’, to je tehničko, a ne političko pitanje”, odgovorio je Katici Glamuzini (Socijaldemokrati) koja je od njega tražila da navede broj centara, zavoda, ustanova za koje će biti odgovoran.

Komentiraj