Gospodarstvo
Decoration icon

plin

 Saborski Odbor za gospodarstvo: “Sigurnost opskrbe energentima je neupitna”

Autor:

08.08.2020., Zagreb - U HEP Toplinarstvu, toplani u Zagorskoj ulici u tijeku je remont dijelova postrojenja zbog kojeg od 06. kolovoza do 12. kolovoza nece biti biti isporuke toplinske energije u nekim naseljima zapadnog dijela grada. rPhoto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Saborski Odbor za gospodarstvo zaključio je u četvrtak na sjednici da Hrvatska ima dostatne zalihe energenata i da nema nikakvih poremećaja u opskrbi koji bi ugrozili gospodarstvo ili stanovništvo.

„Jednoglasno je zaključeno da je potpuna sigurnost vezana za stanje zaliha energenata u Hrvatskoj i da nema nikakvih ozbiljnih poremećaja koji bi na bilo koji način doveli u ugrozu naše gospodarstvo ili stanovništvo”, izvijestio je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) nakon sjednice.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava Ivo Milatić izjavio je da je sigurnost opskrbe u Hrvatskoj neupitna što se tiče derivata i plina.

„Godinama smo strateški nabavljali obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i imamo zaliha za 110 dana ukupne potrošnje, a kada se zbroje komercijalne zalihe imamo zalihe za nekoliko mjeseci” kazao je Milatić.

Dodao je da dobavni pravci nisu prekinuti te da se kao strateška pokazala odluka Vlade o izgradnji LNG terminalu.

Milatić je također poručio da građani ne moraju u strahovati od nekih restrikcija. „Ako bi došlo eventualno do nekih poremećaja u opskrbi pravodobno ćemo reagirati” ” naglasio je.

Tematsku sjednicu inicirala je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) kako bi dobila odgovore o stanju zaliha, te mogućnostima povećanja domaće proizvodnje energenata.

Podaci pokazuju da komercijalnih zaliha motornog plina imamo za 35 dana, dizelskog za 14 dana, plinskog ulja za grijanje 49 dana a loživog ulja za 206 dana. Obveznih zaliha ima za otprilike 35 dana, rekla je.

„Podaci nisu zabrinjavajući i zalihe su dobre i mogu se obnavljati”, zaključila je Mrak Taritaš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.